Norra viken, Astapalaia, 18-20 april

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 21 Apr 2012 07:40

36:34.343N 026:20.571E                                                                                                                                                                                                                     

 

Så har vi ridit ut två riktiga blåsväder, ett från SV och ett från SO, inkluderande en liten regnskur. Trots att vi låg i vindlä bakom bergen så kunde vi avläsa över 40 knop på vindinstrumentet. Det drog ordentligt även över Blues. När det blåste över 40 knop draggade vi och det var bara att ge sig ut i vinden och lägga om. Vi lyckades få fäste närmare land än tidigare och fick på så sätt bättre både sjö- och vindlä. I solen är det varmt, men så fort solen försvinner är det fleece som gäller.

När jag pratade med människorna i byn så var de klart oroade av den stora krisen som Grekland går igenom. Ön har huvudsakligen bara greker som normalt turistar här under knappt 1,5 månad. I år fruktade de att ingen skulle ha råd att komma. Ön har runt 1 500 invånare. Man odlar apelsiner och mandariner, grönsaker. Sedan två år bedrivs ett projekt med odling av sniglar, som ser lovande ut. Fiskodlingen på norra ön ger också arbete och inkomst. En gång i veckan kommer leveranser från Kos med färjan.