East Coast Marina, Manly

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 27 Nov 2009 07:45

27:27.466S 153:11.384E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Onsdag 18 november gjorde vi ett andra utbrytningsförsök ur Brisbane River och det lyckades. Blues var så samarbetsvillig när hon upptäckte att vinden bara var 10-15 knop och inte 30 och vågorna bara 2 dm i stället för 2 m. Förmodligen kände hon på sig att hon skulle få återhämta sig bara vi kom till marinan i Manly. Och nu ligger Blues förtöjd i East Coast Marina, en av flera marinor i den grunda naturhamnen i Manly.  Här är gott om master för det lär ligga omkring 1500 segel och motorbåtar inom området. Manly är ett stort seglingscentrum, jämför Sandhamn eller Marstrand, och dagligen ser vi aktiva jolleseglare. Manly ligger strax söder om Brisbane Rivers mynning i Moreton Bay. Här blir nu Blues rengjord i alla skrymslor och vrår och hon ska få en eller flera ansiktslyftningar till dess att det är dags för henne att dansa fram över böljan den blå igen till nästa säsong dvs efter cyklonsäsongen som man kallar orkansäsongen för här och som vanligen är mellan december-mars. Under april väntas också vindarna bli mer stabilt sydostliga igen vilket gynnar seglats norröver. Till dess får Blues vila i sin vattensäng medan besättningen åker hem till Sverige under december och januari för vila från sol, värme och extrem UV strålning.

Vädret just nu är hett. Inte bara här utan hela Australien har drabbats av denna värmebölja. Dagstemperaturen är över 30 grader, så vi arbetar i ultrarapid. Skönt nog sjunker temperaturen till under 20 grader nattetid så det går att sova.

Så vi tar paus i seglandet ett tag framöver och bloggen kommer inte att uppdateras lika ofta som hitintills. Hur den vidare rutten blir? Det återkommer vi till senare, men tanken är ju, att fortsätta norrut, utefter Australiens kust, med avstickare till Stora Barriärrevet, Krokodillandet och så småningom nå Darwin. När vi återkommer, till Aussie land, blir det en del sightseeing i Australien och på Nya Zeeland, under februari och mars, innan en utvilad och uppfräschad Blues ska ut och tampas med elementen igen.

 

 

Brisbane 161.jpg  Mnaly 002.jpg

Manly från havssidan                                                                       Bertils alla bra ha prylar och verktyg åkte upp på däck för genomgång,

 

 

Mnaly 005.jpg  zoo 074.jpg

systematisering och organisering så att de ska hittas vid behov!        Även Bertil börjar inse att PC är ett nödvändigt ont

 

 

 

cid:image010.jpg@01CA6EEC.6347AF60

Som hjälp för utforskning av Australien skickade ett par australiska vänner denna karta

 med en del av alla godbitar som denna kontinent kan bjuda på