Gove 24-26 juni

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 26 Jun 2010 09:17

12:11.914S 136:42.129E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

De 350 sjömilen över Gulf of  Carpentaria var nog den skvalpigaste och blötaste överfarten sedan vi kom till Söderhavet. Det blåste 20-35 knop så det tog bara 50 timmar över, men då djupet bara är 40-50 m så var vågorna korta och kom från olika håll. Det skvätte in i sittbrunnen och Blues åkte bergochdalbana samtidigt som hon vaggade som en anka! Och detta gör vi frivilligt??!!!

Vi är nu i Gove, i staten Northern Territory, på Carpentarias västra sida. Endast omkring 400 sjömil kvar till Darwin! Så vi har lämnat Korallhavet och Torres Strait och befinner oss i Arafura Havet (efter Darwin blir det Timor Havet innan man är ute i Södra Indiska Oceanen). Här är vi åter i civilisationen med tillgång till mobilnät, internet, supermarket mm mm. Utsikten från båten är över Alcan aluminiaverk utanför Gove. Alcan eller snarare Rio Tinto Alcan ingår i Alcoa koncernen, världens största tillverkare av aluminium. Här i Gove finns dels en gruva där man bryter bauxit, råvaran till aluminium, samt denna enorma anläggning, där en del av bauxiten förädlas till aluminiumoxid, som kallas aluminia. I Gove finns en särskild campus för gruvarbetarna. Själva orten Gove med sina ca 4000 själar, ligger ett antal km från yachtklubben som vi ankrar utanför. För att enkelt ta oss in till Gove liftade vi (inga kommunala kommunikationer här ute). Första bil som kom förbi plockade upp Reidunn och Britta. Chauffören var en ung Ranger, som just varit ute och tittat till krokodilfällan här i viken. Just i dag var den tom, men förra veckan hade de harpunerat en krokodil utanför yachtklubben. Årligen tar de omkring 40 krokodiler bara här i viken. De får inte döda utan bara söva ner dem och transportera bort dem! Så man kan bara gissa hur många krokodiler som simmar runt båten! Rangern tyckte inte att vi skulle bada! Konstigt! Ett amerikanskt par som också ligger med sin båt här har sett krokodiler  inne på stranden.

I Gove hade vi tänkt att vi skulle kunna fylla på ölförrådet. Men tji fick vi! För att få köpa alkoholhaltiga drycker i Northern Territory måste man ha tillstånd och det tar 24 timmar att få det, då brottsregister mm ska kollas! Om ett dygn är vi inte längre kvar här! Bertil och Finn testade om vi kunde få andra seglare med tillstånd att köpa åt oss, men då det är förenat med fängelsestraff att langa alkohol var det självklart ingen som kunde hjälpa till! Orsaken sägs vara att myndigheterna önskar minska alkoholkonsumtionen hos aboriginerna!? 

Tack vare Vivi och Bosse på Lorna fick vi en härlig smak av midsommar då de bjöd på svenskt sillbord i sittbrunnen. De hade varit på IKEA utanför Brisbane och handlat sill, kalles kaviar och hårt bröd. (De är rutinerade seglare då det var 11 år sedan de lämnade Malmö). Så för oss svenskar i förskingringen har symbolen IKEA fått ett helt annat djup med tanke på produktutbudet! Snapsvisor varvades med Evert Taube, Birger Sjöberg mm. Då var det inte mycket synd om oss längre och alla tre båtbesättningarna kunde konstatera att  skvalpandet över Carpentaria var skönt att ha bakom sig. Fullmånen lyste så småningom upp midsommarnatten här i norra Australien, fast lika ljust som i Sverige blir det naturligtvis inte!

 

 

gove 029.jpg  gove 010.jpg

Alcan aluminiaverk i dagsljus                                                           och upplyst på natten

 

gove 007.jpg  IMG_0187.JPG

Lastfartygen lastas med bauxit eller aluminia här                   Här är krokodilen Vivi och Bosse, grannbåten Lorna,  såg

 

gove 016.jpg  gove 019.jpg

Australiskt bubbel fick inleda midsommarfirandet ombord på Lorna. Vivi, Bertil och Finn.

 

gove 024.jpg  gove 026.jpg

Tack vare IKEA hade vi sill, kalles kaviar och hårt bröd på midsommarbordet. Vivi och Bertil låter sig väl smaka.

 

gove 027.jpg  gove 028.jpg

Reidunn och Bosse njöt av dagen                                                 Fullmåne lyste över oss