Yorktown: Amerika is jarig!

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Sat 4 Jul 2009 01:35

Vandaag is het 4th of July. Op 4 juli, 1776 is de Declaration of Independence, ondertekend door 13 staten, goedgekeurd door het congress. Daarmee is de United States een feit. Deze heugelijke dag wordt sinds 1941 als officiele vrije dag in Amerika gevierd met o.a. heeeeeeel veeeeel vuurwerk. Wij wilden dit alles graag meevieren en deze omgeving wat door vele als geboorteplek van Amerika wordt gezien, leek ons een ideale plek.

Recent blijkt Jamestown namelijk de eerste permanente Engelse kolonie in Virginia te zijn. De eerste 105 pioniers zette al in 1607 hier voet aan land, 13 jaar eerder dan de pilgrims in Plymouth, Massachusetts. Dit dorp, samen met Yorktown en Williamsburg maakt tesamen een  historische driehoek in de Chesapeake Bay.  Rondom deze 3 dorpen zijn er veel oorlogen uitgevochten voor de vrijheid o.a. door de Fransen, Engelsen en Amerikanen.

In Yorktown woonde Thomas Nelson Jr., die 1 van de ondertekenaars was voor Virginia van de Declaration of Indepence. Ik denk niet dat iedereen het met zijn gedachtegang eens was, want er hangen nog steeds 2 kanonskogels in de stenenmuur van zijn huis!

Maar goed, anders hadden we geen Amerika. Ttja en als dit nog steeds een stukje van Engeland was, dan hebben we wel een hele grote omweg gemaakt.

's Morgens hebben we het levende museum van Yorktown (Victory center) bezocht. Het was erg leuk om te zien hoe mensen in de 17e eeuw leefden. Ze lieten van alles zien en stonden open voor vragen over hoe het leven op een boederij was voor families, hoe professies werden uitgevoerd zoals boer& boerin, jager, soldaat, dokter, kok en generaal.

Een groot deel van het gebied van Yorktown, Jamestown en Willamsburg wordt nu door de musea gebruikt waarbij ze de oorspronkelijke “battlefields” in ere hebben hersteld en waar ze de oorlogen in detail naspelen zoals dit ook in de 17e-18e heeft plaatsgevonden met kannonen, musketten en andere oorlogsgeweld. Ze lieten o.a. zien hoe echte kanonnen uit die tijd werkten. Stap voor stap gingen ze door de procedure van het aansteken en aan het eind schoten ze er één zelfs af. Wat een enorme knal. Het ging door merg en been! Alec en Katie besloten dit alles toch maar op een ietwat veiligere afstand te aanschouwen.

Uiteraard viert patriotisme hoogtij in Amerika, vooral op een dag als deze. Een man in het museum kreeg zelfs tranen in z’n ogen toen hij het feit memoreerde dat het Nederlandse Fort op het eiland Statia de eerste was die Amerika als land erkende door te saluteren! Tja, je moet je feiten maar kennen....

‘s Middags onderweg naar  Yorktown's openbare park kwamen we een sheriff tegen die wij een dag eerder hadden ontmoet. Hij heette Mark en werkte bij de fietsberijdende sheriffs departement.

HIj nodigde Alec uit om zijn politieauto te bekijken. Nou , die uitnodiging lieten wij niet zomaar voorbij gaan! Hij liet ons zijn handboeien, bewapening en computer gebeuren  zien. Katie en Alec (en wij eigenlijk ook wel..) keken hun ogen uit. 

Bij het Victory beeld en het openbare park was er kleinschalig een kinderpark opgezet met springkussens, facepainting en spelletjes. Natuurlijk moesten we aan het eind van de middag als echte toerist een amerikaanse picknick meemaken met hotdogs, nacho's met dip en popcorn die de kinderen zich lekker lieten smaken.

Daarna gingen we terug naar de boot voor het vuurwerk. Het beloofde een gekkenhuis te worden op het water en wij verwachten Amsterdamse Koniginnedag tafelrelen. Het viel mee, de ankerplaats lag weliswaar vol met kleine speedboten met alcohol consumerende Amerikanen. Maar iedereen hield redelijk afstand en als ze al dichtbij kwamen, dan herankerden ze netjes. Toch was het wel verstandig om op tijd op de boot te zijn, je weet maar nooit.

We hadden mazzel en hadden de eerste mooring vlak bij het strand waar het vuurwerk werd afgeschoten. We zaten dus eerste klas en het ontplofte bijna boven ons hoofd. Wat een indrukwekkend uitzicht was dat. Ze weten hier wel vuurwerk af te schieten. Wow, we hadden wel 25 minuten vuurwerk van een klasse die wij niet eerder hebben mogen bewonderen. Wat een lawaai maar boven alles wat mooi! We hebben Alec uit z'n bed gehouden en die was helemaal uitzinnig om dit mee te mogen maken. Zo leuk was dat om te zien.

 

yorktown 037

Isabelle gaat bij de politie

yorktown 027yorktown 031

Katie in traditionele kledij                             Cake bakken gaat zo in de 18de eeuw

yorktown 016yorktown 023

Alec en Katie waren erg bang van het afschieten van het kanon en de musket.

yorktown 041yorktown 044

Fifes and drums waren erg belangrijk in oorlog                  Snowcones zijn erg belangrijk in vredestijsd

yorktown 063yorktown 050

Het vuurwerk was erg indrukwekkend

yorktown 073

Zerf gekleurde cakes bakken is erg populair tijdens het varen