IJmuiden - zonder werkende boegschroef :(

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Thu 14 Jun 2007 21:06
Eindelijk op zout water. Vanmorgen vertrokken uit Muiden om er een ei bij te krijgen: IJmuiden.Bij de oranjesluizen vondt de sluiswachter dat ik te langzaam was en gooide de brug weer dicht. Begin ik nu al ongemerkt te relaxen of was ik te voorzichtig?
 
Ik moet nog erg aan de klapschroef wennen. Het remmend vermogen is zo veel minder dat ik goed moet anticiperen. Daarbij heeft deze schroef een enorme loop naar bakboord, lekker als je nodig hebt, maar recht achteruit kun je de eerste meters wel vergeten. Voelt nog niet zo lekker.
 
Onverwachts kapte de boegschroef ermee in de Oranjesluis, ik was al niet zo'n oranje fan, maar nu is het helemaal over. Altijd leuk als een lijn mis gaat en je vertrouwt op een klapje van de schroef en er gebeurt niets. Gelukkig lukt het tweede worpje wel, goede worp overigens van Isabelle, ze kan zo naar het circus van Cowboy Billy.
 
Het sluizen ging verder op zich goed en het Noordzeekanaal was weer vanouds druk en saai. De kids hebben Dora en Bambi gekeken en niets mee gekregen van de reis. Alec heeft nog wel even naar de draagvleugelboten gekeken en naar een oude afgemeerde onderzeeboot.
 
Het afmeren in IJmuiden zal ik maar niet beschrijven. De slechtste maneuvre van dit jaar en wellicht ook van andere jaren. De lijnen waren niet voorbereid op het door een oog halen waardoor dit de laatste 20 meter moest gebeuren. Fikse wind van opzij, geen boegschroef, een lijn die niet om een bolder wilde en de zeilers onder ons weten wel wat er dan gebeurt: Dwars. Gelukkig niets geraakt en met de hulp van een havenmeester toch aan de wal gekomen.
 
Morgen komt er een monteur voor de boegschroef, ik hoop dat het iets simpels is. We blijven in ieder geval tot zaterdag, op vrijdag varen we niet uit. Volgende stop: Scheveningen. Het weer is zeer ongunstig, zuidwest, de richting die we moeten hebben. De weergoden willen ons blijkbaar ook nog even gedag zeggen uit Nederland.