Sines: smack, crackle, pop

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Sun 30 Sep 2007 12:55

 

We liggen in een bord met Rice Crispies.

 

Isabelle roept mij. “Ik hoor een raar geluid”, lastig om te horen boven de speelgeluiden van de kinderen, maar… shit het lijkt wel of we zinken. Of er water de boot binnen sijpelt. Of dat er iets electrisch knettert in het water.

 

Ik duik natuurlijk ieder kastje in. Overal hoor je het geluid maar het duidelijkst in de machineruimte van de watermaker. De schakelaars worden gecontroleerd. Maar niets…. Toch is er iets. ’s Nachts kan ik er niet van slapen. Wat is toch dat geluid? Vooral in de rust van de nacht is het een zeer duidelijk geluid. Alsof je in een bord met cornflakes terecht gekomen.

 

De volgende dag op onderzoek bij andere jachten. Yep, zij horen het ook. En ook zij hebben vergelijkbare ervaringen. Twee van hen zijn van aluminium. Die dachten zelfs dat hun boot aan elektrolyse ten onder zou gaan. De verklaring is een vis! Al sinds Frankrijk wordt onze boot netjes schoon gehouden van algen. Nu komt daar een andere soort vis bij, beetje plat met een streep. Het lijkt wel op een tropische vis zonder de kleuren. Blijkbaar heeft deze vis tanden die op de nabijgelegen rotsen algen eet en daarbij zoveel lawaai maakt dat je het door de romp heen hoort.

 

Sines is een zeer onrustige marina als het waait uit het zuidwesten, en wat denk je? Het waait hard uit het zuidwesten. Het lijkt wel of we weer in Boulogne liggen, maar dan zonder de vissersboten. Vannacht zijn we er wel drie keer uitgeweest om de boot beter vast te maken om te voorkomen dat de boot te keer gaat in de binnenkomende golven.

 

Maar dat is nog niets vergeleken met een boot die in de havenkom voor anker ligt. Dat schip ligt nog geen 30 meter van de branding en gaat te keer. Dat het anker in die conditie kan houden is een wonder. Dat de bewoners niet met een ambulance zijn afgevoerd vanwege een hersenschudding is een nog groter wonder. De verklaring ligt waarschijnlijk in het feit dat ze Duitsers zijn?

 

Het kan ook anders. In diezelfde havenkom ligt een Australisch scheepje van 28 voet, de bemanning is de 70-tig ruim gepasseerd. Zij hebben een slimme plek gevonden in de havenkom waar nauwelijks swell is en liggen bijna stiller dan de schepen in de marina. Volgens de verhalen komen zij nooit in een marina en ankeren ze altijd. Wat een zeelui, daar is nog wel iets van te leren.

 

Sines is leuk, een beetje vervallen maar wel karakteristiek. Er is een speeltuin en een zwembad. Gisteren zijn Alec en ik, samen met Darren (Nocturne) en Daniel (een franse solo zeiler) de boel aan het verkennen gegaan. We hebben een kasteel beklommen, in dat kasteel schijnt Vasco de Gama (ontdekker van de India route) te zijn geboren. Het uitzicht was fantastisch, ik kan mij goed voorstellen dat in de eeuwen hiervoor deze torens ook gebruikt werden om de wacht te houden. Op de terugweg zijn we nog een rots geklommen van ca. 30 meter hoog. Erg leuk om te doen, een beetje ontdekkingsreiziger spelen.

 

De marina is erg modern, ongetwijfeld betaald met europees geld. Het is goed vertoeven. De komende dagen blijft het poeieren en vooral regenen. Regen is ook wel eens fijn, we hebben sinds Noord-Frankrijk (Duinkerken) geen regen meer gehad. Alleen moeten we echt een was doen en de marina heeft geen droger. Dus mag het wel even droog worden.

 

Vanaf woensdag is er een opening om de Kaap Vincente te ronden en dan zitten we in de Algarve.