Gibraltar: Wij wensen iedereen een fantastisch 2008

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Tue 1 Jan 2008 11:38

We liggen nu bijna een week in de marina in Gibraltar. De dagen worden gevuld met winkelen, speeltuinen bezoeken en niets doen. Lego bouwen is nog steeds een favoriete bezigheid van Alec en Katie. Kate vindt het vooral leuk om ijsje van Lego te maken en dan moet iedereen likken. Alec heeft een nieuw niveau bereikt van Lego bouwen. Voorheen was hij vooral afhankelijk van mij om de basis te bouwen, een kasteel, een boot of een vliegtuig. Daarna ging hij het afbouwen en mooier maken. Maar tegenwoordig maakt hij zelfstandig boten en vliegtuigen. Iedere dag staan wij beiden vol verbazing over wat onze kinderen al kunnen. Natuurlijk geldt dat voor alle ouders, maar het blijft bijzonder om te mogen meemaken.

 

Gibaltar is erg plezierig,  alles ligt op loopafstand en Gibraltar heeft alles wat we nodig hebben. De Gibraltarians vieren Kerst en New Year uitgebreid. Overal is prachtige verlichting en mooie etalages. Het weer is on-kerst, lekker warm. De afgelopen twee dagen (30 en 31 december) hadden we zo’n 20 graden en een heerlijk zonnetje.

 

De Marina is erg onrustig omdat er gemakkelijk golven naar binnen kunnen komen. En aangezien de halve varende beroepsvaart hier komt tanken, zijn er genoeg schepen om een golfslag te veroorzaken. Het heeft 3 dagen geduurd om een goede constructie te vinden van lijnen  trimmen zodat wij geheel vrij liggen van onze buren zonder krakende lijnen. Maar nu liggen we goed.

 

Gibraltar is gevuld met speeltuinen, allemaal goed afgesloten en ook goed ontworpen voor de allerkleinsten. Alhoewel we Katie niet meer tot de allerkleinste kan worden gerekend. Madam is baby af en is duidelijk een peuter met een attitude. Sinds kort is de speen ook afgeschaft gedurende de dag. Alleen met het slapen mag zij nog een speentje hebben. Maar dat gaan we ook snel afbouwen zodra ze twee is geworden.

De kinderen vermaken zich uitstekend in de vele speeltuinen. Er is verder nog genoeg te zien. Ik ben met de kinderen ook naar het Gibraltar museum geweest waar de hele historie van de rots uiteengezet wordt. Van de prehistorie tot de bezetting door de Britten.

 

Eergisteren is de schade expert langsgekomen en heeft allerlei foto’s gemaakt. Hij bevestigde dat de verzakking al wat ouder is. Het is duidelijk een verzekeringskwestie. Maar omdat het kerstvakantie is, is geen werf open. 2 januari gaan ze pas open. Ik moet dan zorgen dat zij een offerte maken, die moet weer goedgekeurd worden door de verzekering. En natuurlijk moeten we hopen dat de werf in januari tijd heeft. Het betekent in ieder geval dat wij van boord moeten.

 

De reparatie is niet zo ingrijpend. Het kielvlak lijkt geheel in orde, alleen de mastvoetbox moet volgegooid worden en daarna moet alles weer waterpas gemaakt worden. Ook het dek moet iets worden opgekrikt. Uiteraard zijn er allerlei complicaties mogelijk. 2 januari weten we meer over de mogelijkheid of de reparatie hier in Gibraltar kan worden opgelost.

 

En nu is het oudejaarsavond 2007. De kinderen zijn ’s middags laat naar bed gegaan en zijn de gehele avond opgebleven. Eerst hebben we gegeten in een Engelse pub. En daarna naar het belangrijkste plein Casemate Square gegaan, helaas begonnen de festiviteiten pas om 11 uur, een concert, nep sneeuw en vuurwerk. Dat zou wel een beetje te laat en te druk worden voor Alec en Katie, dus zijn we na tien uur vertrokken naar de boot om daar het vuurwerk te kijken en te bellen met onze familie.

 

En nu is het oudejaarsavond 2007. Het jaar dat we zijn vertrokken. Het jaar dat waarschijnlijk altijd zal worden herinnerd als een keerpunt in onze levens. We hebben geen idee waar we gaan uitkomen. Zowel Isabelle als ik zijn een planning freaks, dus dat zou beanstigend zijn. Maar dat is het niet! Op korte termijn gaan we de Med in. Maar dan …. Hoe lang gaan we door? Waar gaan we ons vestigen? En wat gaan we daar doen?

 

Ons leven ligt geheel open om ingevuld te worden. De toekomst is nog ongeschreven.

 

 

Wij wensen iedereen een fantastisch 2008