Gibraltar: illustratie van de reparaties door Sheppard’s werf

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Mon 18 Feb 2008 11:24
Ter illustratie van de schade en de reparatie van de mastverzakking zijn de onderstaande foto’s de reparaties van Sheppard’s werf in chronologische volgorde:

Onderdeks is de mastvoetbox duidelijk ingezakt met enkele centimeters

 

Initiële schade boven deks laat duidelijk een verzakking van de “mast step” zien van ½ inch.

 

Na het openen van de mastvoet is het verrotte hout goed zichtbaar

 

Na het verwijderen van het hout blijkt de inwatering ook in de stringers te zijn doorgedrongen.

 

Vocht metingen geven een aardig beeld van de schade.

 

 

Na iedere laag van twee centimeter moest het een dag drogen, epoxy produceert veel warmte bij het drogen en kan of brand veroorzaken of zichzelf doen barsten door de uitzetting.

 

Bijna gevuld met hardhout en epoxy

 

 

Gerepareerd en netje geverfd!

 

Om de paal terug te zetten, moest het dek 2 centimeter worden opgekrikt. Dat lijkt weinig maar dat is het niet. Met een krik eronder millimeter na millimeter omhoog. Dreigend kraakte het dek. Nog 2 millimeter! En dan een echte harde krak! Snel bovendeks kijken of we zichtbare schade is. Niets…. Waarschijnlijk het zetten van het bovendek. Van schrik durfden we niets meer te doen. Maar ja, 2 millimeter! Toch nog één duwtje met de krik en met een moker de vloerplaat tussen de nieuwe box en de paal slaan. Dankzij de overvloedige zuurvrije vaseline schoof de vloerplaat netjes op zijn plaats. Dit keer met veel sealant alle bouten (en dus geen schroeven) vastzetten en klaar.


 

Ter illustratie het verschil in verzakking van het dek:

De verzakking van het dek is duidelijk zichtbaar, de ruimte is ca. 2-3 centimeter

Hier is de verzakking duidelijk minder, het dek is nu op originele hoogte, een kleine knik blijft zichtbaar maar die zat er waarschijnlijk al in. De ruimte is nu ca. 2-3 millimeter. Bovendeks heeft de mastvoet zijn oude positie ingenomen