IJmuiden - het leven is mooi

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Sun 17 Jun 2007 20:52

Vaderdag betekent uitslapen. Mooi niet! Robert de Kort belde om te vragen of ik niet een extra v-snaar had. Robert zat op een Feeling die meedeed met het Rondje Nood-Holland. Zij hebben nog al wat pech gehad. Een spinaker kapot, een reef gescheurd in het grootzeil en twee v-snaren kapot. De sfeer aan boord moet niet al te best geweest zijn, want Robert wilde niet eens even koffie drinken.

 

Dus vroeg uit bed: 8:45 uur!, ja ja da’s nog eens wat anders dan iedere dag om ½ zes richting Leeuwarden. Wel er twee keer (0400h, 0500h) uit geweest omdat de was nog buiten hing en het wel heel erg te keer ging (windstoten en slagregens), de was uiteindelijk maar binnen gehaald. Dan maar de tanks vullen met water. De watermaker voor het eerst opgestart op zout water. Eerst maar even testen: rotte eieren! Eigenlijk moet je dan het filter verwisselen, maar ja eigenwijs…. Eerst even spoelen. Na vijf emmers toch maar de gebruiksaanwijzing gevolgd. Filter vervangen en ja hoor, zuiver water.

 

Vanaf nu is de watermaker onze enige watervoorraad, dus weer een vertrekkersmijlpaal. Geen water meer uit de havens maar zelf aangemaakt. Meteen twee tanks gevuld. Kost zo’n vier uur om 200 liter te maken dus dat viel niet tegen.

 

Vandaag was er een braderie op de haven i.v.m. het behalen van de blauwe vlag. Isabelle en Alec zijn om 11 uur vertrokken terwijl ik met de watermaker bezig was. Later heb ik ook alle voedselvoorraden naar achteren verplaatst omdat Seawalk iets te veel naar voren lag. Ik schat in dat het zo’n 100 kilo aan blikken betrof die 8 meter naar achteren zijn verplaatst. SeaWalk lag een stuk beter in het water.

 

’s Middags sliep Isabelle en Katie, dus zijn Alec en ik op de steiger aan het spelen geweest. De steiger bij IJmuiden is van de drijvende variant en er groeit van alles. Het water is erg helder en je ziet grote vissen (Kabeljauw?), er kleven grote mosselen en oesters. Sommige oesters zijn wel vuistdik. Van Alec mag ik ze niet pakken, vind hij zielig. Bij de oesters zie je ook grote garnalen. Mhhhh, een luilekkerland. In een restaurant betaal je hier een gods vermogen voor.

 

Het leven is mooi als je op je bujk met je zoon op de steiger ligt te kijken naar mosselen, oesters, kabeljauw, garnalen en zo. O ja, het zonnetje scheen ook! Volgens mijn moeder had het in Bussum de hele dag gemiezerd. Tjsa, lullig.

 

De boot is weer zeevast, morgen vertrekken we naar Scheveningen. Het zal wel een natte overtocht worden als we het KNMI mogen geloven. Maar, je moet niet altijd geloven wat je (op het internet) leest.