De aanpassingen van de boot

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Sun 27 May 2007 22:05
SeaWalk is een standaard Jeanneau Sun Odyssey 43DS. Maar..  kaal is wel heel kaal.
 
Zeiltechnisch is de genua 1 op leuvers gezet omdat in de praktijk na windkracht 5 deze niet meer van de roller te halen is en met leuvers altijd wel. De High Aspect staat standaard op de roller. De Genua en de stormfok gaan dus op een wegneembare stag. Bij weinig wind is het dus een Genua of een Halfwinder. Het grootzeil is iets verkort om de bimini te laten staan tijdens het zeilen. Scheelde uiteindelijk maar minder dan een vierkante meter.
 
Binnen zijn de grootste veranderingen doorgevoerd:
- een watermaker van Schenker
- de voorste natte cel is veranderd in een kledingkast (welke architect plaatst er nu 2 douches in een boot van van 14 meter?)
- SSB
- Iridium telefoon met externe antenne
- MaxSea navigatiesoftware met C-Map kaarten op een Shuttle pc via 12v
- Alle electra is vervangen door Mastervolt (wij vertrouwde de franse slag toch niet), accucapaciteit is verhoogd van 200Ah (standaard is 110Ah) naar 600Ah
- 19" LCD DVD TV voor de kinderen met ca. 75 kinder DVD's voor de natte wachten
- WiFi met versterker waardoor een bereik van 7 kilometer gehaald moet kunnen worden (we zullen zien, ik heb het systeem al genoeg vervloekt)
- AIS transponder via de PC (hiermee zie je niet alleen de grote schepen (behalve die vervloekte vissers natuuurlijk) maar wij zenden ook onze positie (en daarmee onze aanwezigheid)
- elektrisch toilet (omdat het gewone toilet zo piepte, moet je eens horen wat een lawaai het nieuwe toilet maakt :),  goede keuze dus..)
- nieuwe matrassen voor iedereen (drie keer zo dik, waardoor Katie niet meer rechtop kan zitten in haar bedje (tjsa, je kunt niet alles hebben, ze is er inmiddels aan gewend). De matrassen liggen heerlijk!
- nieuwe opbergruimtes gemaakt van loze ruimtes waardoor we nu (nog wel) alles kwijt kunnen
- babybox gemaakt (in de kajuit kan de tafel naar beneden waardoor een twee persoonsbed ontstaat welk omringd is door
netting waarbinnen de kinderen heerlijk kunnen spelen zonder eruit te kunnen
- genoeg medicijnen om een apotheek mee te beginnen, dokter Isabelle vaart mee.
 
Ook buiten zijn de nodige veranderingen doorgevoerd:
- In de kuip is de tafel verwijderd en hebben we een nieuwe opklapbare tafel laten maken, dit levert enorme extra ruimte in de kuip op voor de kids om veilig te spelen
- Forward Looking sonar: dit apparaat werkt als een soort mijnenvegen en detecteert objecten voor en onder het schip. Aanvaringsalarm is onderdeel van de functionaliteit. Een plastic schip blijft kwetsbaar. Ander voordeel moet blijken bij het varen door riffen, de FLS zou dan mooi moeten kunnen aangeven waar het veilig (lees: diep genoeg) is.
- Bimini om de zon "buiten" te houden
- een DuoGen om zowel van wind stroom te maken maar tijdens het varen ook van de vaarsnelheid door het water (watergenerator)
- twee 90 watt zonnepanelen
- 5,5 meter lange (ja ja) Spinaker boom
- 4 pk Yamaha buitenboord motor & 2,60 Yam dinghy
 
 
 
Qua veiligheid zijn we Solas 5 complaint, dus een Epirb, reddingsvlot, joon, reddingsboei, werpboei, Iridium, radarreflector, vuurwerk (pijlen en handtakels genoeg om een oudejaarsavond de blits mee te maken) en natuurlijk voldoende training om hiermee om te gaan en om te voorkomen dat je er mee om moet gaan.