Gibraltar: AIS

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Wed 26 Dec 2007 10:04

 

 

We zijn de Straat van Gibraltar weer overgestoken. Tjonge, wat is dat daar druk. Onze vorige oversteek was al druk, maar toen zijn we  bij Tarifa overgestoken. Nu zijn we dus bij Gibraltar zelf overgestoken. Terwijl we de Speedcat ferries van het lijf moesten houden, was het AIS scherm geheel groen.

 

AIS betekent Automated Identification System en het geeft aan op de computer waar welke schepen zijn. Je kunt ook hun naam, koers en snelheid zien. Ook wij hebben een AIS zender, dus andere schepen kunnen ons ook op hun computer zien.

 

Overal waren er meldingen van grote schepen. En groot is dan ook groot. Nu zijn we in Nederland wel wat gewend met de IJmuiden aanloop (naar Amsterdam Haven) en de Maas aanloop (naar Rotterdam Haven), maar dit is van een andere categorie. Bijna alle schepen die transatlantisch gaan of komen, bunkeren / tanken in Gibraltar omdat het hier belastingvrij is. Dus liggen alle grote jongens hier voor anker te wachten op een drupje diesel.

 

De overtocht was eenvoudig en weinig spannend met een tegenwindje van 10 knopen en natuurlijk stroom tegen. De stroom is hier zo complex dat een oversteek niet te doen is met de hele tijd stroom mee. Op zijn best staat de stroom dwars op je route. Uiteindelijk hebben we gemiddeld 1 knoop stroom tegen gehouden.

Gezonken schip vlakbij Gibaltar

 

Onderweg hebben we eindelijk weer eens dolfijnen gezien, grote tuimelaars dit keer. Maar ze waren niet geïnteresseerd, ze kwamen 1 minuut bij de boot en daarna draaien ze weg. Even later werden we getrakteerd  op een school walvissen. Kleine tandwalvissen weliswaar, deze zijn even groot als een vowassen dolfijn. Maar ze zijn zwart. En ze hebben een bolle kop en zwemmen veel sloomer.

 

Ceuta was erg leuk, we hebben gisteren heerlijk rond gewandeld. De sfeer was duidelijk anders dan tijdens kerstavond. Wat een verschil kan een uitgelaten menigte maken. Natuurlijk is Ceuta erg mooi. Maar zonder de kerstsfeer was het een gewone stad. Het was wel fijn om midden in het centrum te liggen.

 

We lliggen nu in Queensway Quay Marina, wederom met een med mooring. Het aanleggen ging erg goed, de wind was dan ook gunstig. Maar toch, het is een geheel nieuwe manier om aan te leggen en dat is als team altijd wennen. Dit keer was er niemand om te helpen, maar we deden het goed samen.

 

Het wachten is nu op de schade expert om de reparatie te beoordelen en een werf te vinden voor de reparatie.

 

In een hele grote speeltuin in Ceuta

 

Fort op de berg                                                        Openbaar zwembad in Ceuta

 

Aanloop van Gibraltar