Alcudia: familiebezoek, vakantie & ziekenboeg

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Sun 4 May 2008 09:15

 

 

Ik heb familie in Mallorca. Dat weet ik natuurlijk al sinds lange tijd.  Mijn oom Luc (lluc op zijn Mallorquin) is op jonge leefdtijd vertrokken naar Mallorca als schilder en heeft daar een bestaan opgebouwd. Na wat omzwervingen met een gehuurd familie hotel is hij geheel van zijn schilderkunsten gaan leven. Helaas is hij 1½ jaar geleden (december 2006) overleden. Maar hij heeft wel een spaanse vrouw Cati en twee dochters Cati en Cristina achter gelaten. Die dochters heten ook Berendsen naar goed Spaans gebruik. Gek om in Spanje je eigen achternaam te horen.

Cati Jr heeft ons opgehaald in Alcudia en heeft ons getrakteerd op een heerlijke barbecue bij haar thuis. De hele familie was daar. Cati is getrouwd met Biel (Gabriel) en heeft twee kinderen t.w. Paul en Lluc. Cristina is getrouwd met Pedro en heeft 1 kind Pele en is 3 maanden zwanger van haar 2e.  Cati Sr. Spreekt alleen Spaans, Frans en een beetje Nederlands. Erg leuk om iedereen te zien.

 

Verwarrend om én Spaans én Engels én Frans én Nederlands te spreken, door elkaar. Mijn Frans is redelijk maar in combinatie met de andere talen was ik niet in staat om coherente zinnen te maken. Ik was dus afhankelijk van Cati Sr’s Nederlands of Cati Jr’s Spaans om te vertalen. Gelukkig spreekt Isabelle ook nog aardig Spaans. Helaas gaat de discussie vaak in het Mallorquins (zwaar dialect van het Catalaans) en niet in het Castallano (Spaans), dat vergt dus ook nog extra aanpassing.

 

De ontmoeting is erg hartelijk en het is erg leuk om over de familie in Nederland te spreken. In drie maanden zijn er drie familieleden overleden, dat moet voor iedereen extra zwaar geweest zijn. Cati Jr verlangt het meest naar haar roots in Nl, Cristina ziet haar roots vooral in Mallorca. Katie en Alec vonden het prachtig. Alec speelde veel met zijn neef Paul die van dezelfde leeftijd was.

 

We gaan zeker nog vaker op bezoek. De schilderijen van Oom Luc zijn vooral bij Tante Cati in Palma, die wil ik graag nog eens bekijken.

 

Sinds kort gaat ook Katie naar school. Katie ging vaak met mij mee aan de wal om uit de weg te zijn, maar daardoor bleef er geen tijd over voor mij om iets zelf te doen. Na overleg hebben Isabelle en ik afgesproken dat we meer tijd voor onszelf moeten maken. Voor mij maar ook voor Isabelle, de kinderen krijgen een beetje te veel tijd van ons. Dat betekent dat ik ’s morgens 1 ½ uur voor mijzelf heb, om te sporten of om koffie op een terras te drinken. Dat is even wennen. De uitdaging voor mij is om te gaan genieten. Het afgelopen jaar hebben we of gevaren of geklust of met de kinderen iets gedaan of geslapen. Nu wordt het tijd dat wij tijd voor elkaar en onszelf gaan nemen. Het klinkt raar als je NL zit in een werk ritme, maar het is best hard werken aan boord met twee kinderen en een boot.

 

Alcudia is een echt toeristen oord en begint steeds meer op gang te komen. Daar moeten we dus gebruik van maken. Viva Tropic is erg hartelijk en heeft ons uitgenodigd om van alle faciliteiten gebruik te maken. Dat laten we ons niet twee keer zeggen. Vandaag zijn we lekker naar het zwembad gegaan en hebben de kinderen heerlijk gespeeld bij de mini club. Aan het eind van de dag hebben we heerlijk gedouched in de indoor spa van het resort, mhhhh.

 

Alleen voor Katie is het wat verwarrend om nog steeds in Viva Tropic rond te lopen zonder haar Oma Issie. Als we naar de 3e verdieping moeten waar de wasmachines staan, roept ze dat we de andere kant op moeten omdat daar Oma Issie’s kamer is.

 

Eergisteren was Seawalk weer een ziekenboeg. Katie was gevallen. Niet heel erg, ze viel namelijk op de speelbox. Die bestaat uit kussens, hoe hard kan je vallen? Nou, hard genoeg want haar elleboog was uit de kom. Dat was al eens voorgekomen dus wij op zoek naar de mailtjes van Toos. En ja hoor, een hele handleiding hoe dat op te lossen. Na 2 pogingen voelde ik wat klikken in haar elleboog en na 5 minuten was er niets meer aan de hand. Pfff. Dank je wel Toos!

 

Maar de ziekenboeg was nog niet gevuld. Een speelse Alec sloeg Isabelle met een soepkom tegen haar oog en het bloed spoot eruit. De daadwerkelijke schade was beperkt tot een wondje van een ½ centimeter naast haar oog en  een koude kompres zorgde voor een beperkte zwelling. Alec moest echter een lesje leren en kreeg een aantal fikse tikken op zijn bil. Dat kostte mij wel wat moeite maar al doende leert men, zal ik maar zeggen. Fysiek natuurlijk makkelijk, maar mentaal een fikse drempel.

 

Katie is trouwens met spraak enorm vooruit gegaan de laatste paar weken. Eerst was ze erg onrustig met slapen en was ze vaak wakker. Na 5 uur wilde ze vaak niet meer in haar eigen bed slapen en alleen nog maar bij ons. Na twee doorgebroken kiezen kwam de rust weer en nu slaapt ze weer in haar eigen bed en slaapt ze vaak weer de hele nacht door. Heerlijk. Tegelijkertijd is haar spraak enorm verbeterd. Ze is bezig alles een naam te geven incl. haar spenen, welke zij nog wel “spien” noemt: pony spien, banaan spien(= gele speen), blue spien (dankzij Dora de Explorer is blauw = blue), bij spien (= met bijtjes erop), etc. Erg handig!

 

Met de boot gaat het erg goed, we liggen al weer sinds 19 april voor anker en we weten de accu geheel geladen te houden. Vanavond hebben we zelfs de watermaker moeten aanzetten om de overvloed van stroom in te dammen. Die watermaker gebruikt veel stroom en om het gebruik van water van de watermaker in te dammen, hebben we nu een nieuwe manier gevonden om warm water te maken. De zon is nu zo sterk dat een solar bag op het dek het warm water voorziet. Dat is een zak van 20 liter die zwart is. Zwart absorbeert veel warmte en dat warmt het water om mee te douchen. Omdat je dat water toch niet drinkt, halen we dat water van de marina. Dat betekent dat we meer dan de helft van het water niet met de watermaker hoeven te maken en dat bespaart veel stroom. We hebben dus de motor niet meer nodig om warm water mee te maken.

 

De discussie waar we naartoe gaan, blijft in cirkels lopen. Duidelijk is wel dat we naar de Carieb gaan. Een winter in de Med spreekt ons beiden niet aan. De komende periode zijn we in de Balearen. Maar de vraag is of we naar Sardinië gaan of in Baleares blijven. Dat wordt nog vervolgd, die discussie.

 

Isabelle heeft de reis naar NL geboekt. Zij zal van 12 aug t/m 23 aug naar NL gaan met de kids voor de trouwerij van haar nichtje Patricia. Ik heb besloten hier in Mallorca te blijven. Waarschijnlijk voor anker in Pollença of aan een mooring. Als ik hier blijf kunnen wij langer in de Balearen verblijven ipv al in juli terug naar het vaste land. Het scheelt enorm in de kosten, want we zouden Seawalk anders op de kant of in een marina moeten achterlaten en in hoog seizoen rijzen de prijzen van marina’s aan de Spaanse Costa’s de pan uit. Verder was huisvesting voor ons vieren in NL ook een probleem. Met z’n vieren zomaar bij iemand binnenvallen leek ons voor 3 weken een te zware belasting. Het boeken of huren van een kamer in een hotel, caravan of vakantiewoning is in hoog seizoen veel te duur. De opties bleven dus beperkt.

 

Ondertussen hebben we voor twee dagen een auto gehuurd. We gaan het eiland eens verder ontdekken. Hieronder een foto impressie, het was erg leuk.

 

Porto Soller

 

 

De weg van Soller naar Valdemossa                                                                          

 

  `

Valdemossa: Een klooster waar Chopin heeft overwinterd

 

 

Palma: vanaf het kasteel