Camaret: vertrekken! Maar waar naar toe?

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Wed 22 Aug 2007 11:39

Het lijkt erop dat we kunnen gaan. Er is een kleine opening in het weer dat ons in staat moet stellen om naar Santander (Spanje) te kunnen gaan. Verstorende factor is een depressie bij Finisterre, Gale force (8 BFT). De vraag is hoe snel deze zich verplaatst.

 

Gisterochtend leek het erop dat we geen mogelijkheid hadden, maar gisteravond leek de verwachting gunstiger. De duitse weerdienst deelt die mening niet. Meteo France is vaag.

 

De grip files geven een mogelijkheid. Als we onder de kust blijven, dan blijven in relatief goed weer. We varen dan wel erg om. Santander is al om, maar via de kust is het nog eens 60 mijl om. Maar, anders komen we zeker de eerste vijf dagen niet weg. Dus dan moet het maar zoals het kan.

 

Hierdoor houden we de optie open om uit te wijken naar Les Sables d’Olonnes (erg duur) of La Rochelle (beetje om).  Een veilig alternatief. Die keuze maken we wel op volle zee.

 

Verder is nog de vraag hoe laat we vertrekken. Qua weer is ideaal om vanavond te vertrekken, morgenochtend 5 uur is ook een optie. Het volgende alternatief is 11 uur. We moeten namelijk een stroom kaap om (Raz du Seine) en die kun je het beste bij de kentering passeren. Hoe later we vertrekken, hoe meer kans je hebt dat de depressie je gaat inhalen. Hoe vroeger je vertrekt, hoe meer kans je hebt om ’s nachts aan te komen.

 

Vanavond gaan we nog eens de weerberichten bekijken en dan bepalen we de definitieve strategie. Veiligheid en comfort staan voorop, maar we moeten wel meters maken.

 

In de volgende entry zal wel duidelijk worden wat we gekozen hebben.