Albufeira: de laatste echte zeiltocht van 2007

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Thu 25 Oct 2007 23:45

 

De weer was slecht gisteren, harde wind en regen. Voor anker heb je er alleen last van als je aan de wal wilt, dan is het met een rubberboot een beetje nat om aan de kant te komen. De boot ligt heerlijk voor zijn anker, lekker vast en recht in de wind. Zelfs bij dat slechte weer kun je met z’n allen lekker buiten eten en naborrelen met de Nocturne.

 

Vandaag zijn we vertrokken naar Albufeira omdat Isabelle’s mam daar een appartement heeft gehuurd. De komende 10 dagen liggen we in de marina en dan kunnen de kleinkinderen lekker met oma spelen. Er is ook een zwembad en gezien het weer (vandaag was het weer bloedheet) is dat een aangenaam vooruitzicht.

 

Albufeira is 25 mijl van Culatra. Om Culatra uit te komen moet je rekening houden met sterke stroming. Natuurlijk kun je op doodtij wachten, maar dat was pas om 2:30 en dan zouden we te laat in de marina aankomen. Want we wilden er wel heen zeilen. Uiteindelijk ging de uittocht uit Culatra prima, in de uitgang stond wel wat stroming.

 

Seawalk liep 7,5 knoop door het water en maar 2 knopen over de grond, dat betekent 5,5 knopen stroom tegen, 1 uur voor doodtij. Kun je nagaan hoe dit stroomt in het volle tij. Ongelofelijk!

 

 

Het water was op zich wel rustig, en alles verliep zonder problemen. Albufeira was net bezeild, we liepen 4-5 knopen extreem hoog aan de wind (34 graden), de helling was stevig en dat waren we al lange tijd niet meer gewend. Als de wind toenam en wat ruimde, liepen we soms zelfs 7 knopen aan de wind (42 graden) , super. Maar de wind viel ook vaak weg, soms hadden we niet meer dan 3 knopen wind.

 

Bij een overstagprocedure met heel weinig wind sloeg de Genua tegen mijn hoofd, bij heel weinig wind moet je nl. de Genua een beetje helpen. Daarbij viel mijn bril in het water, shit. Die was nieuw. Ondertussen heeft Katie drie dvd’s in de tv weten te proppen. Nu lijkt de tv beschadigd. Duur tochtje zo.