Barbate: mastverzakking!

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Fri 21 Dec 2007 08:00

 

 

Dit kan toch niet, kijkend onder het raam nabij de mast zie ik een uitstupsel met een krak in de gelcoat. Dat betekent dat de mast verzakt kan zijn. Het plateau buiten bij de mast lijkt inderdaad naar het midden van de mast af te glijden.

 

Maar hoe, onder bij de kielbalk is niets te zien. De mast moet ergens heen. Of toch?

 

De Dulce had vorig jaar een vergelijkbaar probleem, samen met nog 4 andere 43DS’en. Dus contact opgenomen en ja hoor, de symptonen zijn vergelijkbaar. Bij een 43DS staat de mast op het dek zonder dekdoorvoer, onder het dek staat een paal die weer op de kielbalk staat. Tussen de kielbalk en de paal staat een mastvoet, een polyester box die hol is, en die was gebroken bij een aantal andere schepen.

 

Die box kun je niet zomaar zien, dus heb ik wat vloerpanelen gedemonteerd en ja hoor, een grote scheur. Zie foto. Dit is een zeer ernstig probleem en kan een ontmasting veroorzaken als er te veel druk komt op de mastvoet.

  

 

Vlak voor vertrek uit NL moesten we halsoverkop de voorste ramen opnieuw laten inllijmen omdat er een waterlekkage was. We hebben nooit de link gelegd, maar ik denk dat we veilig kunnen constateren dat hier een relatie ligt.

 

Dat zou ook betekenen dat het probleem niet accuut is. Hard zeilen is weliswaar uitgesloten, maar verder varen nog niet. Tenzij natuurlijk de verzekering de deur op slot zet, daar is het nu met spanning op wachten.

 

Vandaag zijn we met een huurauto naar Gibraltar om onze zinnen te verzetten en toch Gibraltar te bekijken. In de nieuwe situatie is het onwaarschijnlijk dat we nog veel gaan sightseeing met de boot. Waarschijnlijk zoeken we zo snel mogelijk een goede werf op om het probleem op te lossen.

 

Deze situatie trekt een grote streep door onze korte termijn plannen. De reparatie gaat mogelijk een paar maanden duren als we als zo snel iets van de verzekering horen of een werf vinden die tijd heeft. Tijdens de reparatie moeten we ook ergens wonen, dus een trip naar NL is waarschijnlijk.