Dieppe: Geen Cherbourg, Katie zeeziek: uitgeweken

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Wed 18 Jul 2007 09:47

Weerbericht gelezen, alle seinen staan op groen. Vannacht (17-7) zou er nog een 6 staan, maar daarna 3-4 voor de komende twee dagen. Cherbourg zou zelfs vrijwel bezeild zijn. Een paar slagen om de ITZ (Inter Traffic Zone, een soort snelweg op zee, in dit geval het kanaal) te omzeilen en daarna op naar Cherbourg. Zeer hoog aan de wind, dat wel, maar met 3-4 goed te doen.

 

In de haven stond nauwelijks wind, 10 knopen. Dus ook bij vertrek alles op groen, helaas geen wifi dus geen laatste check op het internet. Bij het uitvaren direct 17 knopen (ware wind, dus 25 over dek). Mhhh, wordt wel minder zeggen we tegen elkaar. Windrichting ZZW dus ik kan bijna langs de ITZ op een WZW koers.

 

De boot stuitert op de golven, alweer. Zucht. Wanneer komen die zonnige zomerse dagen waarbij je de spinaker moet zetten om een beetje vooruit te komen. Het lijkt wel voorjaar. De wind zwakt niet af, maar wakkert juist aan. We hebben een paar uur 22 knopen ware wind tegen, stroom mee, de golven zijn kort, niet al te hoog. Ik schat ze 2 meter. SeaWalk neemt ze prima, maar het is een ruige tocht.

 

En dan… Katie wordt zeeziek. De speelbox wordt geheel ondergekotst en het is zo zielig om aan te zien. Na het douchen leggen we haar met een paracetamol in ons bed, ingewikkeld met kussens. En daar blijft ze 4 uur slapen, eigenlijk blijft ze de hele dag doezelen. Maar het blijft niet leuk.

 

Alec heeft eigenlijk nergens last van. Alleen bij het zien van de kots vertelt hij mamma dat hij het nog wel kan wegslikken hoor. Maar hij wil wel erg graag even op de trap zitten. Ook ik voel me niet honderd procent. Binnen hou ik het niet langer dan een kwartier uit voordat ik mijn maag voel draaien. Isabelle is beresterk en heeft nergens last van. Een stoere zeevrouw!

 

We kruizen inmiddels naar het zuiden om de ITZ en een paar banken (bij de banken staat vaak extra hoge golven) te omzeilen. En we zitten al aardig zuidelijk. We besluiten om 14:00h om naar Dieppe uit te wijken. We hebben het aardig gehad. Cherbourg moet maar wachten. De wind is nog steeds niet gaan liggen en de zee is behoorlijk ruw geworden. We varen bijna bezeild naar Dieppe.

 

De wind wordt eindelijk wat minder en draait 15 graden. Dieppe is bezeild. Door een gelukkig toeval krijgen we eigenlijk geen enkele keer stroom tegen. We zijn nu zo zuidelijk dat de stroom zuidoostelijk gaat staan. We hebben dus de hele dag stroom mee. Ik schat in dat we 15-20 mijl stroom meegekregen hebben, want in de haven staat het log (een log meet de afstand en snelheid door het water) op exact 50 mijl (de afstand tussen Boulogne – Dieppe in een rechte lijn, die wij uiteraard niet hebben gevaren).

 

Om ½ 6 komen we aan in Dieppe. Alec en Katie zijn blij even op de kade te kunnen wandelen. Terwijl ik bij de havenmeester ben om een belachelijk bedrag te betalen voor een bijna kale steiger, zitten de kids in een draaimolen en krijgen een lekker ijsje. Na het eten gaat Isabelle naar de Lavarie. De Lavarie gaat echter om 9 uur dicht. Om 10 voor 9 draait er nog 1 was en die moet nog gedroogd worden. Gelukkig laat de mevrouw mij nog 15 minuten extra de was drogen, wat dus niet geheel lukt, dus de boot hing in de nacht vol met drogende was.

 

’s Morgens pakt Katie stiekem mijn kop (inmiddels koude) koffie en gooit dit over de speelbox. Dus ik ben weer naar de lavarie gegaan om wederom een was te draaien, zucht. Dat zal mij leren om de koffie te laten staan. De weer is gunstig, dus op naar Fecamp.

 

Geen internet, dus de foto’s volgen later in een aparte entry.