Gibraltar: de mast staat er weer op

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Sat 1 Mar 2008 06:21

Eindelijk, gisteren (woensdag) was een mooie, rustige dag, weinig wind en uit de juiste richting. Na weken van wachten kon de mast eindelijk geplaatst worden. De baai leek erg rustig, nou dat was schijn. Aangekomen bij de werf bokte SeaWalk aan haar lijnen. Zonder mast is zij toch een stuk gevoeliger voor golven. Isabelle en ik hielden de boot met de hand van de kade om te veel schade aan de stootwillen te voorkomen.

 

De mast zetten in deze conditie is heel bijzonder. Met vier man aan dek leek het meer op worstelen met een Russische beer met een 18 meter lange poolstok. Het polyester dek ging op en neer terwijl de 600 kilo zware, aluminium mast stil aan de kraan hing. In Nederland is zoiets ongekend. Daar ga je gewoon een haven binnen en de enige golfslag komt van voorbijrazende eenden.

 

De verstaging van SeaWalk kent gelukkig een complete set van miniverstaging die de onderste 10 meter ondersteunt. Door die eerst te plaatsen nadat de mastvoet knarsend op zijn plaats kwam, kon de mast geen kant meer op en kon de kraan zich terug trekken. Voordat die verstaging stond, moesten we als gekken de spanners van het onderwand op spanning zetten terwijl de boot probeert om de mast weer weg te duwen.

 

Zodra de mast stond, was SeaWalk direct een stuk rustiger. Nadat ook de hoofdverstaging was geplaatst en vastgedraaid konden we weer terug naar de marina. Vandaag komt Sean (de rigger) om de mast goed te trimmen. Voor mij was het werk nog niet gedaan: de giek erop en alle lijnen weer herplaatsen en opruimen. Een flinke klus die dankzij een heerlijke zon het zweet op de rug plaatste.

 

Helaas was er een misverstand bij Sheppard’s zodat zij gisteren niemand beschikbaar hadden om een stukje romp te polijsten. Dus dat moet vandaag nog gebeuren. Ach ja, zo blijf je bezig.

 

Dat polijsten moet uitsluitsel geven over een verkleuring van de verf op de romp. Een paar jaar geleden hebben we luchtbelletjes gevonden onder de gelcoat. Dat was onder garantie en bij Schaap Shipcare hebben ze dat gerepareerd en delen van de romp opnieuw geverfd. Toen zag dat er erg mooi uit. Maar nu is dat gaan verkleuren waarschijnlijk door de UV. De verzekeringen gaat de reparatiekosten bij Jeanneau verhalen want die verkleuring vermindert de verkoopwaarde en is natuurlijk niet zo esthetisch.

 

Eergisteren zijn we op excursie gegaan naar Spanje, Palmones. In Gibraltar genoeg  te krijgen maar wel duur, dus als je iets goedkoper wil, dan zul je naar Spanje moeten. Palmones heeft een aantal grote winkels waaronder een soort Gamma. Zodra we de grens overstaken, was het direct een stuk warmer en scheen het zonnetje.

 

Katie en Alec vonden het prachtig om met de bus te gaan. Wel lang wachten tussen de bussen door. Maar ja, we hebben geen haast. De kinderen hebben in Palmones heerlijk gespeeld in de speeltuin van MacDonalds en de Carrefour. Isabelle en ik hebben om de beurt ons boodschappenlijstje afgewerkt en daarna zijn we weer terug gegaan naar huis.

 

Vanaf de grens van Gibraltar hebben we de dubbeldeks bus terug genomen naar de marina. En dat viel helemaal in de smaak. Katie en Alec gilde het uit van plezier, helemaal  toen ze ontdekte dat ze de buschauffeur konden zien door een klein raampje.