Barbate: losgeslagen in de storm

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Wed 19 Dec 2007 09:21

 

Slapen was er vanacht nauwelijks bij. Dat kwam omdat de boot losgeslagen was doordat de belangrijkste bolder schoon afgebroken was. Het stormt en niet zo’n beetje ook. Vanacht gemiddeld windkracht 10 met regelmatig uitschieters van windkracht 11. Maximale windstoot was 59 knopen.

 

 

De boot ligt in een netwerk van lijnen. De bimini, windgenerator en sprayhood zijn allen plat gelegd en alles op dek is vastgesjord. Toch is de storm veel heviger dan voorspeld. Voorspeld was een wind van 25-30 knopen, terwijl er eerder gemiddeld 40 knopen stond. Alles leek goed voorbereid voor de storm.

 

En dat was ook zo. Omdat het niet onze boot was die was losgeslagen. Gelukkig. Het was onze buurboot, een zware Spaanse ketch. Die boot was onbeheerd, de eigenaren komen vaak pas na 12 uur ’s nachts weer aan boord. Al die tijd moet hun hond buiten blijven, erg zielig.

 

Om 22:00h hoorden we wat gebonk en het leek van onze boot te komen. Snel naar buiten gekomen, blijkt door de winddruk dat de boeg van onze boot een beetje te dichtbij de steiger lijkt  te komen. Samen hebben we de boot iets naar achteren gewerkt, lastig met zo veel wind. Ook hebben we maar een stootwil op de boeg gehangen, voor het geval dat.

 

Op dat moment zie ik dat de buurboot tegen de steiger ligt. Nou lag zij al niet zo mooi vast met 1 enkele lijn en geen enkele spring. Maar nu al helemaal niet. Terwijl ik met alle kracht de boot probeer af te houden, maakt Isabelle een lijn van ons vast als spring. De schade valt mee omdat we er redelijk snel bij waren. Dan dreigt de buurboot dwars te slaan in de box. Ik grijp de boot en zie dan dat de bolder er gewoon niet meer is. Waar zet je de lijn dan aan vast. Dan maar op onze bolder.

 

Maar wacht even, als 1 boot al te veel is voor die bolders, hoe moet dat dan met 2 boten in deze storm. Zie daar de reden van onze slapeloosheid. Een extra lijn onder de vingersteiger inclusief schavielbescherming moet ons wat extra veiligheid geven.

 

Maar leuk is het niet. De wind huilt de gehele nacht. Vooral de windstoten zijn ongelofelijk. De kinderen hebben niks gemerkt en hebben heerlijk geslapen. Ik moet ook zeggen dat de hun hut erg rustig is, alleen geluiden van het wand komen door. Geen wind en geen klotsende golven. Gelukkig.