Camaret: eindelijk het kanaal uit

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Sun 12 Aug 2007 21:07

12-8-7 48:16.8080N 004:35.3740W

 

We zijn er. De oversteek is aanstaand. Alleen nog wachten op goed stabiel weer. In een record tijd zijn we overgesteken naar Camaret. In 5 uur bijna 40 mijl, weliswaar op de motor met voor de vorm het grootzeil erbij. Een paar keer is het bezeild geweest met een beetje wind en dan trok ik gauw de fok erbij. Lekker. 7.5 knoop door het water, tel daar nog 2 knopen bij op en dan gaat het hard. Gemiddeld hebben we 8 knopen gehaald. Langs wederom een beruchte kaap. Maar zonder wind stellen die kapen weinig voor. Gelukkig.

 

En nu, nu liggen we in Camaret sur Mer. Een leuk stadje! En een lekkere haven, lekker rustig. Lopend is een goede twee kilometer naar de stad maar met het bijbootje slechts 2 minuten, mogen jullie raden of we de benenwagen of de bijboot nemen….

 

Alec kan al aardig sturen met de bijboot en vandaag heb ik hem gas geven geleerd. Hij leert snel. Belangrijk ook in geval van problemen. Vanmorgen lekker gewandeld door de straten van Camaret. Het is zondag (geloof ik) en er waren overal marktjes, vooral kunst en bric en brac marktjes. Gezellig, maar ook opletten omdat Alec en Katie de handjes niet thuis kunnen houden. Alec liep erbij in een kostuum van Spiderman, hij houdt nog steeds van verkleden. Die Fransen verbazen zich meer over zoiets dan de Hollanders. Veel gelach en nawijzen. Tjsa, moeten zij weten. Ik vind het wel leuk dat hij zichzelf is en niet bezig is om anderen na te doen. Toont karakter.

 

Alec heeft weer eens een vriendje gevonden, dit keer Frans, 5 jaar. En ze liggen in een deuk om elkaars uitspraken. Taal is zo overbodig. Helaas wordt het jongetje een beetje strak gehouden en kan Alec niet de hele dag spelen. Morgen is er weer een dag.

 

Vandaag is de moeder van Isabelle jarig. Mam, van harte gefeliciteerd. Isabelle heeft al even contact gehad met haar via een telefooncel. Tjsa, verjaardagen maken duidelijk dat je echt niet in de buurt bent om even een borrel te komen bietsen.

 

In Camaret met moeite een korte skype sessie gehouden, Isabelle’s hele familie was er en dat was vanouds gezellig. De ooh en aah’s toen er beeld kwam en Katie toevallig wakker werd, waren hartverwarmend en ook in beeld kwam. Je hebt het gevoel dat je er zelf bij zit. Het was rond half elf en al donker. In verband met de verbinding stond de laptop buiten, dus de verlichting moest met een tl balkje van een schijnwerper. De hele haven heeft kunnen meegenieten. Ik moet nog wel wat aan de techniek sleutelen en dan proberen we het binnenkort weer eens.

 

Vanavond zijn we bezig met de voorbereidingen. Vooral de weerfaxen zijn nu van belang. De komende drie dagen is het weer nog niet goed, veel wind in Biscay. Maar daarna ziet het er hoopgevend uit. La Coruna is van de baan. Te druk en te vies, tenzij er onderweg iets kapot gaat, dan wijken we uit naar La coruna. Het plan is nu Camarinas. Net voor de beruchte, wederom, Kaap Finisterre.

 

Ik vind het niet erg om even in Camaret te blijven liggen. De afgelopen 8 dagen hebben we 5 dagen gevaren met in totaal 211 mijl op de teller in dagtochtjes. Veel opletten, veel nieuwe ervaringen, veel vroege vertrekken in verband met de getijde stroom. Dus nu maar even wat rustig aan doen.

 

Wordt vervolgd. Onderstaand zijn enkele impressies: De kapen Noord-West (ile Vierge) en Zuid-West Brittany (Point de Sain-Mathieu):

 


Zeemannetjes (onderweg naar Camaret):

 

Knutselen op de boot (gemaakt door Katie, 18 maanden) en samen DVD kijken: