Onderweg naar Canarische Eilanden: de eerste dag

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Tue 30 Sep 2008 12:21

 

 

Nou, we zijn vertrokken, niet op maandag omdat het weer onverwacht erg slecht was. Ik kan niet zeggen dat ik de nacht ervoor lekker geslapen heb. Te veel emoties, vooral spanning over het onbekende.  Maar goed, we gaan toch. Het weer ziet er goed uit op de GRIB files, maar of dat echt zo moeten we afwachten.

 

De straat van Gibraltar is berucht en die wil je echt niet met veel wind nemen. Bij Tarifa is een beruchte kaap die altijd veel wind maakt. We varen plat voor de wind met de zeilen naar beide zijden (Goosewing) en we liepen als een trein. Vooral bij Tarifa ging het hard met 30 knopen wind.

 

De oversteek door het verkeersscheidingsstelsel ging goed en snel. Even uitwijken voor een containerbak die stug doorvaart. Aan de overkant ging het pas echt hard, regelmatig 7-8 knopen door het water en 9 over de grond dankzij de stroming die een beetje hielp,

 

We zijn vertrokken met drie andere zeilboten maar na de oversteek raakte we al snel uit elkaar. De Aphrodite (Duits) ging werkelijk als een speer en was al snel uit het zicht. De Ohana (Noors) en Tatte Av Vinde (Noors) bleven langer bij ons maar kozen een meer Westelijke route en raakte langzaam uit zicht. Alleen de Tatte Av Vinde is bijna de gehele nacht zichtbaar gebleven. Later werd mij duidelijk waarom, zij kozen voor het diepere water. Stom, dus hebben we later ook dieper water opgezocht.

 

En dat was we  nodig omdat we regelmatig 20-35 knopen wind hadden met een fikse zeegang die niet heel regelmatig is. Erg onrustig zeilen en soms een beetje te snel voor je gemoedsrust. Robert de Kort zou zeggen: heerlijk zeilen. Maar voor ons watjes mag altijd wel iets minder.

 

Helaas kregen we onze wens en in de vroege morgen viel een belangrijk deel van de wind weg. Met alleen de grote Genua waren we ondertuigd maar slapen is belangrijker dan snelheid dus heeft Isabelle mij laten slapen. Belle had weinig kunnen slapen in haar deel van de nacht en haalt het nu overdag in. We moeten ten slotte onze krachten sparen.

 

Alles gaat goed maar de snelheid zit er niet echt in. De aankomst staat gepland op zondag. We zien wel. Nu de eerste dag erop zit, is de knoop ook voor een groot deel uit mijn maag. Wie weet ga ik er ook nog van genieten.