Gibraltar: klussen klussen klussen!

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Mon 18 Feb 2008 11:23
 

Wellicht een beetje saaie blog entry, maar deze blog is natuurlijk ook bedoeld als een soort dagboek voor ons. De afgelopen maand heb ik hard gewerkt om de boot weer in tip top conditie te brengen. De klussen lijst is nooit leeg, maar de afgelopen periode hebben we hem wel aardig klein gekregen.

 

Belangrijke verbeteringen zijn een vriezer, een extra zonnepaneel en de vloer in de vernis. Dat extra zonnepaneel leverde wel wat hoofdbrekens op want om die te monteren moest de achterhut zo’n beetje gedemonteerd te worden. Maar deze paneel kan overal geplaatst worden in de zon, dus zal effectiever zijn dan de vast gemonteerde panelen.

 

De vloerplaten zijn allemaal nieuw in de vernis gezet. Daartoe moest de vloer gedemonteerd worden en al het hang en sluitwerk verwijderd. Nadat de platen met de hand (want een machine heb ik niet en een machine is toch veel te snel en schuurt te veel weg) te hebben geschuurd, drie keer schoonmaken voor de eerste laklaag erop kon en daarna drie keer lakken met een schuurbeurt tussen iedere laklaag. Na het monteren van platen na enkele dagen drogen, konden ook de naden in de keuken en badkamer weer in de kit gezet worden.

 

We merkten dat we erg vaak naar de winkel moeten voor vers brood en vlees. Dat is niet altijd makkelijk als je voor anker ligt en irritant als je in de haven ligt. Dus hebben we nu een vriezer ingebouwd. Nou ja, hij is inderdaad ingebouwd maar de sensor heb ik gebroken bij het inbouwen. Die moet dus nog uit NL komen. Maar dan hebben we ook een aparte vrieskist. Heerlijk, ijsjes voor de kinderen en zo.

 

In de Middellandse zee moet je vaak aan de kade afmeren. Zonder loopplank is het lastig van boord gaan met kinderen. Isabelle heeft bij een bouwbedrijf een lange steigerplank gekregen. Vrouwen (vooral mooie) zijn daar beter in, mannen moeten er voor betalen of worden gewoon weggestuurd. En die plank heb ik omgebouwd tot loopplank. Dat scheelde 500 euro voor een echte loopplank.

 

De mast is ook onder handen genomen, allerlei lijnen zijn vervangen, de lampjes doorgemeten, een nieuwe windvaan gemonteerd (was al 7 jaar oud), het frame van de rolreef installatie is opnieuw vastgezet, nieuw draad draaien voor een lamme bout in mast, het takelen van de nieuwe zonnepaneel is voorbereid, tapen spreaders (ter bescherming tegen het schavielen i.e schuren op zijn zeils), de radar reflector is nu aan de mast gemonteerd en een extra spi lift is gemonteerd.

 

Daarnaast zijn er allerlei kleine klussen gedaan: luchthapper in kinderkamer gemonteerd, elektrische ventilatie in kinderkamer gemonteerd, lampje in keuken gerepareerd, rode led lamp bij kaartentafel gemonteerd, TV terugplaatsen, voorbereiding voor reserve stuurautomaat gemaakt, anodiseren van afsluiters, gelcoat reparaties, extra kastjes gemaakt in slaapkamer, elektra bij mast gereorganiseerd, nieuwe stuurstandhoes  en buitenboordmotor gemaakt op de naaimachine, waterverbruiksmeter gerepareerd, monteren aparte marifoon speaker in de kuip, verbeteren geluidsisolatie van de watermaker en elektrisch toilet, dek lekkage repareren, loshangende plafondplaat vastlijmen, monteren extra valstopper, 220v verdeeldoos gerepareerd (daarvoor moest de hele kledingkast gedemonteerd worden), dek afspuiten en bilge schoonmaken. En natuurlijk de boot van binnen intensief schoonmaken, daar was Isabelle twee volle dagen mee bezig.

 

Klussen die nog gedaan moeten worden voordat we vertrekken uit Gibraltar: thermostaat vervangen, nieuwe solar panel op achterstag monteren, kielbouten op spanning controleren, mast en giek terug plaatsen, zeilen monteren, dek schoonmaken en in de was zetten, romp schoonmaken en in was zetten, verwijderbare voorstag inkorten en monteren op een nog te monteren dek klem,  uitvoeren systeemtest losgekoppelde apparatuur.

 

Zoals je ziet, het werk is nooit gedaan. Kleine reparaties zijn onderdeel van het zeilersbestaan. Iedere dag leer ik bij en ben beter in staat om zelf kleine en grote reparaties uit te voeren.