Gibraltar: klusjes en reparaties

SeaWalk op reis
Sergej & Isabelle Berendsen
Mon 21 Jan 2008 09:43

 

Isabelle is de laatste tijd lekker druk met de kinderen. Gisteren zijn ze met de bus naar Europa Point gegaan, het meest zuidelijke puntje van Gibraltar met een prachtig uitzicht op de Straat van Gibraltar en Marokko. Daar bleek een prachtige speeltuin met buiten zwembad en strandje te zijn, uiteraard is het zwembad gesloten in de winter. Stel je voor, het is hier gemiddeld 18 graden in de winter, brrr. Dan kun je toch niet zwemmen.

Ze moesten hier eens weten welke tempaturen in Nl de zwembaden hebben. Ik herinner mij dat ik in het late voorjaar al in het buitenbad van het Bussum Sportfondsen ging zwemmen. Bitter koud, maar als je eenmaal een paar baantjes gezwommen had, ging het prima.

 

Maar goed, de kinderen hebben heerlijk in een mooie speeltuin gespeeld. Isabelle had een gezin ontmoet met twee kinderen van 9 en 15. En daar hebben ze lekker mee opgetrokken. De kinderen gaan hier in Gibraltar naar school, maar ze wonen in Spanje. Het beste van beide werelden?

 

Ik onttrek mij een beetje ervan. Het begeleiden van de reparatie en het doen van uitgestelde klussen neemt veel tijd in beslag. De afgelopen week is voorspoedig verlopen. Met uiteraard zijn ups en downs. De down was rond de mastvoetbox. De hoeveelheid verrot en nat hout was enorm. In de box hebben ze alles moeten verwijderen.

 

Rondom de box zitten twee stringers. Dat zijn een soort korte holle polyester balken in de lengte richting van de boot. Zij zorgen voor de lengte stijfheid van de boot, samen met de kielbalken. Kielbalken lopen ook in de lengte richting van de boot, maar dat over de gehele lengte. Het is de ruggengraat van de boot. De stringers zijn verbonden met de spanten. Spanten kun je vergelijken met ribben en liggen dwars op de lengte richting. Tezamen  met de huid zorgen zij voor de totale stijfheid van de boot. Haal je 1 weg, dan creëer je een zwak punt.

Het probleem was dat de genoemde stringers niet hol waren met ook vol met hout zaten. En ook dat hout was nat omdat de stringers en de mastvoetbox verbonden zijn. Eigenlijk willen we dat hout ook weg halen maar daar kunnen we heel moeilijk bij. Dan moeten we de hut van de kinderen demonteren. Eigenlijk is dat een mooi woord voor slopen, omdat het waarschijnlijk niet zonder moker lukt. En een grote kast moet uit elkaar gehaald worden. Heel veel werk dus. Dus heb ik het werk van de werf laten stilleggen om eerst de discussie te voeren met de verzekeringsexpert.

 

De hamvraag was: is het wel nodig? Is de kracht van stringer afhankelijk van de inhoud? Of heeft Jeanneau de stringer ontworpen zoals je mag verwachten. De vorm van de stringer garandeert voldoende stijfheid. Die stijfheid is hier erg belangrijk omdat de neerwaartse kracht van de mast verdeeld wordt naar de spanten via die stringers.

 

De verzekeringsexpert is van mening dat het hout geen rol speelt. De werf deelt die mening ook. Uiteraard laat ik dit goed vastleggen in het uiteindelijke schade rapport om latere discussies te voorkomen. Maandag kan de werf weer verder. Zij sluiten de box geheel af met expoxy en glasfibermatten zodat het water niet meer ergens anders heen kan.

 

En dan gaan ze weer opbouwen. Het dek is aardig omhoog gekomen. Zoveel zelfs dat het stuurboord raam nu lekker uit zijn voegen is getrokken. Dat raam was vorige jaar onder spanning van de verzakking in het raamframe gelijmd. Dat frame is nu bijna terug in zijn oude positie gekomen. Het stuurboord raam moet er dus ook uit. We wisten dat het kon gebeuren, maar vooraf was niet te voorspellen of het ook zou gebeuren.

 

Het gevaar is dat het raam breekt en barst als het er uit gehaald wordt. En een nieuw raam bestellen, kost veel tijd omdat het op maat gemaakt moet worden. De vorige keer duurde het slechts vier weken. Laten we hopen dat het raam er goed uitkomt. Om tijd te besparen, gaat het raam er deze week al uit. Als het dan barst, dan kunnen we het direct bestellen. De werf hier is een Jeanneau dealer, dus dat komt goed uit.

 

Zelf ben ik ook begonnen met het doen van klusjes. En dat schiet aardig op. Afgelopen zondag heb ik een aantal grote klussen gedaan. ’s Avonds was ik kapot, maar wel heel tevreden. De klussen lijst neemt af, zowaar.

 

Deze week doe ik nog een paar klussen aan de mast omdat hij toch plat ligt. Veel makkelijker om te doen. Je moet van de nood een deugd maken.

 

De verzekering gaat een claim bij Krijgsman Watersport voorbereiden. Dat is ook voor ons gunstig omdat wij een eigen risico van 2.500 euro hebben. En die krijgen we dan ook terug. Maar dat zal wel maanden gaan duren. Gelukkig betaalt de verzekering ons sneller want we moeten alles hier voorschieten.

 

Het werk schiet in ieder geval lekker op, de werf heeft gelukkig tijd en geeft veel prioriteit aan SeaWalk. Zonder extra tegenvallers zou het wel eens binnen twee weken gereed kunnen zijn. Wij houden onze vingers gekruisd.

 


No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Free Edition.
Version: 7.5.516 / Virus Database: 269.19.7/1234 - Release Date: 20-1-2008 14:15