Bayahibe

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Thu 6 Apr 2017 01:24
18:22.09N 68:50.95W

Bayahibe 5 april 2017

Sinds we vertrokken zijn uit Boca Chica kunnen we nauwelijks meer over wifi beschikken. Dus het wordt een update zonder foto's. 

In Boca Chica hadden we een vergunning (despacho) gevraagd om naar Casa de Campo te varen. In Casa de Campo zouden we dan internationaal uitklaren (zarpa) om naar Puerto Rico te kunnen. Volgens onze agent in Boca Chica kon dat allemaal.

We kwamen keurig op tijd, een uur of 4 in Casa de Campo aan. Het oproepen van de haven via de marifoon leverde geen response op. Dus maar een lege box gezocht en afgemeerd, wat nog best lastig was met een korte vinger en ver weg staande palen. Zonder schade gelukt. 
Op zoek naar de autoriteiten.  We vonden er een die ons direct wegstuurde: privé haven, geen gasten plaatsen. We werden naar een ankerplaats verwezen 4 mijl verderop, een kwartiertje varen volgens onze informant. Met zijn boot waarschijnlijk, voor ons was het drie kwartier. Toch weer met invallende duisternis een ankerplaats zien te vinden, heb ik nog steeds een hekel aan. Op onbekend terrein wil ik graag kunnen zien waar we ankeren. 
Er lagen tussen de 20 en 30 catamarans, allemaal onbewoond. Een goed plekje gevonden, hoewel wel wat rollerig. 

De volgende dag Bayahibe verkend, een toeristenoord. Aan een schitterende baai. Tot 11.00 uur is het stervens druk. Veel bussen en een 1000 toeristen die de catamarans bevolken, daarna rustig tot 16.00 uur als ze terugkomen. 

Leuke eettentjes waar je nog voor een paar dollar kunt eten.
We zijn de toeristen een dagje gevolgd: ze varen naar Isla Saona waar ze de dag doorbrengen op de witte stranden en op de boot. 10 mijl heen en 10 mijl terug. Lekker kunnen zeilen.

Volgens onze vaargids konden we in Bayahibe niet uitklaren, dus met de bus naar Casa de Campo, om te merken dat we alleen het haventerrein op mochten als we elk 25 dollar betaalden. Daar voelden we niet voor dus met de bus terug naar Bayahibe en met de boot naar Casa de Campo. Afgemeerd aan een dock, waar we vervolgens weggestuurd werden. Ze waren wel zo vriendelijk ons naar een ankerplaats te begeleiden met een dinghy. We kregen te horen dat we hier niet internationaal uit konden klaren, we zouden terug moeten naar Boca Chica,  8 uur varen.
Na aandringen wilde ze wel proberen of de autoriteiten naar de haven wilden komen. Een uurtje op de Lonely Planet  gewacht. Ik werd daarna met een boot opgehaald en naar de wal gebracht waar 7 autoriteiten op me stonden te wachten. 5 van hen wilden 20 dollar hebben voor nog te bewijzen diensten.  Uitklaren zou gratis horen te zijn. Ik zag de bui al hangen als ik niet zou betalen: terug varen naar Boca Chica. Dus maar betaald.

Ondanks de financiële tegenvallers toch wel een erg positief gevoel over de Dominicaanse Republiek.  Mensen zijn erg aardig en zeer bereid je te helpen. 

Morgen gaan we naar Puerto Rico.