Fw: St Maarten vervolg

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Sun 11 Apr 2010 22:27
St. Maarten, 11 april 2010

 

De dag nadat  Bart en Leonie vertrokken waren, hadden we even een slechte dag.  Het brandnieuwe motortje van de dinghy was gestolen (Tante Ma vonden we een eindje verder verwaaid terug) en  einde  gezelligheid met onze vriendjes.  De lagoon is zo groot en het water meestal zo onrustig dat je het vergeten kunt, peddelend ergens te komen.

’s Morgens om half acht is er over de marifoon, kanaal 14, een klein “cruiser’s net”.  Mensen melden dat ze vertrekken of net aangekomen zijn, evenementen worden gemeld (woensdag  tussen 5 en 8 happy hour bij de Turtle Pier  en gelegenheid mensen te ontmoeten die binnenkort weer de oversteek naar Europa gaan maken, de “rondje Atlantic”  zeilers etc.).  Bij zo’n happy hour vind je dan een heel eiland van dinghy’s aan de steiger. Wim had over het net gemeld dat onze motor gestolen was en prompt meldden Jil en Ken zich, erg aardige Canadezen, die ons een motortje te leen aanboden. Waren we even uit de brand. Vervolgens bleken Maarten en Yvonne er weer te liggen en ontmoetten we Akke en Henri met kinders Lotte en Silke, die we maanden geleden in Portugal hebben leren kennen. Werd het geheel onverwacht ineens weer heel gezellie (om met Bart te spreken).

We hebben inmiddels een nieuw motortje, de watermaker is gemaakt, alle e-mail gelezen en beantwoord. We kunnen weer verder. Het plan is om via Saba, St. Eustatius, St. Kitts en Nevis etc. naar het zuiden af te zakken. In juni hopen we voor de boot een plek op Grenada te vinden en een maand naar huis te kunnen. Richting Saba schijnen er nu bultruggen te zijn, die met die enorme staarten. Waarschijnlijk hebben we die met Bart en Leonie ook al gezien, zij het alleen het lucht spuiten en de grote ruggen.

Vissen hebben we al een tijdje niet meer gedaan. Op het rif komt een giftige stof voor, Ciguatera. Het gif hoopt zich op in het lichaam van de vissen, die op het rif fourageren. Hoe groter de vis, hoe meer toxine. Het gif kan voor de mens dodelijk zijn.  

 

We hebben nog wat snorkelfoto’s en –filmpjes. De spotted eagleray was wel heel bijzonder. Hij heeft vrij puntige “vleugels” en een extreem lange staart. Ze zwemmen onder je door op zoek naar schelpdieren en visjes in het zand.

De Turtle/ waterschildpad vervoert een shark-sucker op zijn schild, een vis met zuignapjes, die zich vastzuigt op haaien, schildpadden en grote pijlstaartroggen.

Een Trunkfish, die zich tegoed doet aan de resten van een zeekomkommer.

Nog wat Bart en Leonie en een poserende moeder en dochter op het strand van Cane Garden Bay.

 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image