Aves de Sotavento

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Wed 10 Nov 2010 19:59
12:00.98N 67:40.90W
 
Woensdag 10-11-2010
Het plan was om naar Aurba te gaan, maar de weersvoorspelling liet allemaal westenwind zien, een goede gelegenheid om toch naar de Aves eilanden voor de kust van Venezuela te gaan. Bonaire ligt dan op de route dus het leek niet zo gek om daar de nacht door te brengen.
 
Daar kregen we spijt van. We wisten wel dat je bij Bonaire niet beschut lag voor westenwind, maar de verwachting was dat het met de windkracht wel mee zou vallen. De wind viel uiteindelijk ook wel mee, maar de golven niet. We lagen 50 meter van de kadewand ongeveer in de branding. Dat leverde een doorwaakte nacht op: we zijn daar als eens met een mooring aan de haal gegaan, toen zonder schade omdat de wind ons het vrije water op dreef, in dit geval zouden we binnen enkele ogenblikken op de kademuur liggen. Wegvaren en de beschutting opzoeken was geen aantrekkelijke optie, omdat het risico vrij groot was dat je met je schroef vast zou komen te zitten in de mooring lijnen Uitzingen dus maar, deels met draaiende motor.
 
De volgende ochtend vroeg naar de Aves eilanden vertrokken. Een prachtig plekje, enorm van genoten tot we overvallen werden door duizende steekvliegjes. Ondanks al onze verdedigingslinies, horren, spuitbussen, elektrische muggenjager, alle twee een paar honderd keer gestoken. We kunnen ons even niet meer vertonen door alle plekken en wat erger is: ze jeuken verschrikkelijk. Gauw een ankerplek gezocht verder uit de kust in de hoop dat we hier met rust gelaten worden.