Ria de la Coruna 43:22.07N 08:23.130W

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Thu 20 Aug 2009 21:30


La Coruña, 20 augustus 2009

Navigatie: WPT 43 ̊23’.21N, 08 ̊22’W, 189 ̊/1.3M naar het dijkhoofd De Abrico; dan 6-9ca naar het westen  tot de marina.

M = nautische (zee) mijl = 1852 meter

ca = Cable (kabel) =  0.1 mijl = +/- 185 meter

 

“Rare mensen, die Engelsen”, ooit van een Cable als maat gehoord?

 

Voor de niet-zeilers:

Je vaart naar het Waypoint, een punt dat je op de kaartplotter (digitale waterwegenkaart) met aangegeven graden noorderbreedte/westerlengte kunt zien (en er eventueel inzetten, waardoor je op de automaat er vanzelf naar toe vaart). Vervolgens 1.3 mijl in een richting van 189 ̊ (kompas) varen, dan 6-9 Cable naar het westen > haven.

 

Onderweg naar Coruña zagen we hele zwermen met wapperende achterpoten zwemmende roodbruine krabbetjes, op keurige afstand van elkaar. Ik wist niet dat krabben naar open zee gaan.

Na enig speurwerk op internet blijkt het om de fluwelen zwemkrab te gaan.

Hij heeft afgeplatte peddelvormige achterpoten, wordt +/- 7cm  breed. Het zijn agressieve beestjes, die al snel de scharen inzetten.  Voor hele groepen meeuwen, die we op het water in de weer zagen, leek het ons een gemakkelijke prooi.  

 

De haven van Coruña is prachtig nieuw en half leeg.

De drijvers van de steigers, nog schoon en nieuw, zijn ware mosselbanken. Grote mosselen 3 lagen dik voor het oprapen.  Hebben we dus gedaan. Was een vorstelijk maal. Door met een visnetje langs de begroeide wanden te gaan ook nog garnalen gevangen voor een garnalencocktail, maar die hebben we toch maar weer de vrijheid gegeven. We konden het niet over ons hart verkrijgen die beestjes met zwarte oogjes op stokjes levend in de pan te stoppen.

 

Bij de foto’s: mosselen plukken, afgeleid door hondje, de fluwelen zwemkrab, zo helder is het water in de haven

 

 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image