Atlantische Oceaan

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Tue 19 Jan 2010 15:36
17:55.75N 34:33.63W
 
D11  19 januari 2010
 
Gisteren waren er de hele dag nog veel links en rechts wegvluchtende scholen vliegende vissen te zien. En vannacht was er één de kuip beland. Helaas al overleden toen we hem vonden.
 
We hebben het wachtritme 2 uur op-af verlengd naar 3 uur op en af. Na 2 uur is de een steeds zo diep in slaap, dat hij of zij alleen na aanhoudend sjorren bereid is de ogen open te doen en er uit te komen.
Het wakker blijven 's nachts is soms een heel gevecht, dan moet je zelf bezig houden: kopje thee zetten, naar binnen om op de plotter te kijken, mp3 luisteren etc.
Wel handig dat 's nachts hetzelfde boek kunnen lezen: "De ondergang" van Jared Diamond. Een erg boeiend boek over de vraag waarom sommige machtige beschavingen ten onder gingen en andere culturen onder dezelfde omstandigheden overleefden, met een link naar onze huidige situatie.
 
De oven deed het niet goed meer, ging steeds uit. Maar dankzij wat tips van Dick hebben vanmorgen weer een heerlijk vers broodje kunnen bakken.
 
Trip 160 mijl, onze topdag. Eerst 15 knopen halve wind, daarna 18 knopen achter, gewoon constant, zonder onderbreking. Onze sleepgenerator werkt perfect, kost wel een halve knoop snelheid: het had dus nog meer kunnen zijn.