Atlantische Oceaan

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Tue 26 Jan 2010 16:42
17:34.35N 48:53.39W
 
Dag 18.  26  januari 2010
 
Trip 107 mijl. Eerst het grootste deel van de dag stil gelegen. Geen wind. De diesel sparen we liever voor het geval we het echt nodig hebben. Werd een hele leuke dag, vlakke zee, lekker weer, gelezen, muziek gemaakt, lekker gegeten, prima. Later op de dag ging het wat regenen: de eerste regen in 3 weken.
De wind werd daarna eerst wat vlagerig, het zou windkracht 5 worden. Dat werd wat meer: steeds boven de 30 knopen wind (windkracht 7) met uitschieters boven de 40 (een dikke windkracht 8). Met snel opbouwende golven. Een heksenketel. En  dan maar hopen dat alles heel blijft: wat een geweld.
 
Het grootste deel van de tijd staat een van ons dan in de kajuitingang: daar kun je alles mooi overzien, en je staat een beetje uit de regen en de wind. Bij heftige buien gaat het bovendeurtje er ook in en gaat het radar aan, en kun je binnen alles in de gaten houden en zonodig wat bijsturen.Gereefd hadden we natuurlijk al flink.
 
We hadden al 3 dagen geen schip gezien en uitgerekend nu kruist er een ons pad. Toch maar even buiten kijken. Ik leg het bovendeurtje op zijn normaal veilige plek en speur de horizon af, over de schuimkoppen heen. Niets te zien, wel een enorme klap. Bij een van de vorstelijke schuivers die we maken is het deurtje de kajuit in gevallen. Mathilde lag net even in bed en schrikt erg van het lawaai. Gelukkig alleen wat houtschade. Vervolgens wordt Mathilde bij de volgende schuiver door de kajuit gelanceerd, waarvan ik dacht: als dat maar geen inwendige bloedingen worden. Behoorlijk blauw en pijnlijk maar verder alles gelukkig heel.
Daarna een enorme klap tegen het schip. Net of we ergens tegenaan varen. Niets te zien, ook geen lekkage. De volgende ochtend zie ik een deel van de radar reflector op het dek liggen: die is uit de mast komen zetten en was verantwoordelijk voor de klap.
 
Het is nu gelukkig wat rustiger.