Cuba vervolg

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Sun 13 Mar 2011 03:40
21:37.34N 81:33.86W
 
Cuba, Cayo Largo del Sur, 12 maart 2011
 
We zijn al weer een week met Bart en Leonie op pad. Ze beginnen inmiddels al wat bij te kleuren.
De boot hadden we in Cienfuegos laten liggen en zijn met een huurauto naar Havanna gegaan. De eerste dagen samen hebben we in Havanna doorgebracht. We hadden in de oude stad, een werkelijk prachtig koloniaal hotel (Tejadillo), met de typische wel vier meter hoge kamers, stenen vloeren, zwaar donker houten deuren en getraliede even hoge ramen. De gerestaureerde koloniale gebouwen, Patrimonia, zoals bijvoorbeeld, die het Plaza de Catedral omgeven, zijn indrukwekkend, maar van de andere panden kun je zien dat ze rijk en mooi geweest zijn, maar oh, wat is alles verwaarloosd. 
Het was nog niet zo gemakkelijk Havanna uit te komen. De bewegwijzering is niet optimaal. Het verhaal gaat, dat mensen de verkeersborden weggehaald hebben om er kookpannen van te maken. Na 1,5 uur rijden, waren we terug op ons vertrekpunt.  
Vanuit Cienfuegos hebben we met de auto Trinidad bezocht en de Valle de los Ingenios, het Dal van de Suikermolens. Trinidad is een pittoresk oud stadje met kleine straatjes en kinderhoofdjes, pleinen en koloniale huizen. Vaqueros (cowboys) met strohoed rijden door de straten. Erg leuk om gezien te hebben. Op de weg, ook op de 6-baans "snelweg" zijn paard en wagen, af en toe in de berm een vaquero te paard met ter weerszijden een grote zak hooi en de ossenwagen, een vertrouwd beeld.
 
Drie dagen geleden zijn we vanuit Cienfuegos met zuid-oosten wind acht uur varen naar Cayo Guano del Este vertrokken. Deze eerste zeiltocht viel Bart en Leonie (en mij) nog niet mee. Een onrustige zee en ondanks de gember een eensgezind kotsende crew. Alleen Wim was niet zeeziek.
Van Cayo Guano del Este naar Cayo Sal was een kort relaxed tochtje. Bij aankomst windstil, glashelder water, een rotseiland en gezelschap van 2 andere boten. Lekker gesnorkeld en toen "de vijf in de klok was" een Cuba Libretje. Nou, dat ging ons niet in de koude kleren zitten. We werden overvallen door een Noorder storm van een kleine 40 knopen (windkracht 9) en we lagen aan lager wal. De golven bouwden zich op, het begon te schemeren, het kuiptafeltje stond er nog, de grootschoot zat nog aan de reling. De motor stand by gezet. Al gauw waren we doorweekt en koud. Zeilpakken aan (in één jaar niet meer voorgekomen). De boot dook zo in de golven, dat het ankerbeslag verboog. Anker op en een gunstige koers voor de kust gaan varen. Tante Ma met een te kort lijntje achter de boot, motor niet vast, roeiriemen los in het bootje. Uiteindelijk zijn we in het donker in 2 uur om het eiland heen gevaren en hebben we beschutting gezocht achter het eiland, waar onze buurman catamaran ons, "Lonely Pocket" (die houden we er in), over de marifoon welkom heette en, erg aardig, informeerde hoe wij het er af gebracht hadden. Zij waren behoorlijk in de problemen geweest, dichter onder de kust geankerd en één defecte schroef, waardoor de boot slecht bestuurbaar was. In de haven van Cayo Largo kwamen we naast onze andere buur te liggen, zij hadden hun anker verspeeld.
 
De tocht naar Cayo Largo was heerlijk rustig, visje gevangen, prachtig eiland, 20 km wit poeder strand, palmen, delta-achtige invaart. Urenlange strandwandeling gemaakt, op een alleenplekje kleren uit en lekker zwemmen. Het gaat goed met ons.