Cayo largo vervolg

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Fri 1 Apr 2011 23:09
Cuba, Cayo Largo,  1 april 2011
 
We zijn weer terug op Cayo Largo. Met Bart en Leonie zijn we ruim een week geleden naar Havanna gevlogen in een piepklein vliegtuigje met ter weerszijde 3 raampjes. Op het vliegveld hebben voor een aantal dagen een auto gehuurd om de west kant van Cuba te gaan zien. Het prachtige dal van Vinales met de tabaksplantages en de typische Mogotes (merkwaardig afgeronde hobbels van bergen). Mogotes zijn de restanten van de wanden van ingezakte kalksteen grotten.
Onderweg hebben we overnacht in Casas Particulares. Je logeert bij de mensen in huis, eet aan hun tafel en natuurlijk altijd schommelstoelen op de veranda. Ze doen erg hun best om je het lekkerste, meest uitgebreide ontbijt en diner te serveren. Op de finca, de boerderij, van Maria en Zenobio in Vinales hebben we 2 dagen vertoefd aan de voet van de Mogotes, wakker worden door het gekraai van de hanen en het geklepper van paardenhoeven over de straat. Met de paard-en-2 wielen-wagen van Zenobio hebben we een 5 uur durende tocht door de vallei gemaakt. Onbegrijpelijk dat een paard zijn weg vindt langs en door zulke kuilen in de weg. Een kar met 4 wielen had er onmogelijk kunnen rijden. Tabaksplantages, waar mannen de planten oogsten en over palen te drogen hangen. Rieten schuren, waar de bladeren verder drogen.
Met ossenwagens wordt de aarde omgeploegd. Je waant je in het Wilde Westen. Op de veranda's zitten mannen in een schommelstoel met sombrero op, hun zelfgemaakte Havanna's te roken. Je ziet vaquero's te paard met lasso in de hand, boerenkarren en ossewagens. Onderweg werd in een hutje een rumdrankje voor ons gemaakt. Een suikerriet stengel wordt ingesneden, en door een pers gehaald, grapefruit erbij en veel rum. Zo kun je er weer even tegen. Lekker gezwommen in de grotten.
 
Onderweg terug naar Havanna hebben we Soroa en Las Terrazas aangedaan. Een natuurpark met orchideeën tuin en terrasvormige watervallen waar je in kon baden.
 
Bart en Leonie uitgezwaaid (nou ja, ze konden pas 10 uur later weg) en met een taxi naar Havanna om onze Casa Particulare te zoeken. We kwamen in een straatje terecht, waarvan we dachten, hier gaan we zeker niet overnachten. Maar zo is Cuba, binnen marmeren trappen, versierde ceramische vloertegels, loodzware hoge met houtsnijwerk versierde deuren, in je kamer openslaande deuren met een klein balkon met van die dikke gedraaide pilaren, en de casa grensde aan de oude stad. 
 
Het is ons gelukt bij de Zwitserse ambassade een visum voor Amerika te krijgen. We hadden om 8.00 uur een afspraak, maar..... samen met een honderdtal Cubanen. Na 5 uur (formulier niet goed, met taxi naar een hotel om het Cubaanse formulier via internet opnieuw in te vullen, geen internet, ander hotel, geld op, naar de bank etc.) wordt de aanvraag in behandeling genomen, de volgende dag terug voor een interview, diezelfde dag opnieuw terug om het op te halen, maar dan hebben we ze toch maar). 
Na nog 2 dagen lukte het een vliegtuig terug naar Cayo Largo te boeken. We konden de Lonely Planet zien liggen en het water was zo helder dat je vanuit de lucht op de bodem keek.
Morgen, na 2 maanden, verloopt onze verblijfsvergunning en kunnen we nog net op tijd Cuba verlaten. We wilden als tussenstap naar de Kaaiman Eilanden, maar de wind is zuid en we hebben niet de tijd om de oostenwind af te wachten, daarom ws met de wind mee naar Islas Mujeres voor de kust van Mexico. Vandaar met de golfstroom mee richting Florida en gaan we de "Intercoastal Waterway" volgen, een beschutte vaarroute langs de kust van Amerika naar het noorden, richting New York.
 
De gemengde gevoelens over Cuba blijven. Toeristen worden uitgemolken. Meestal begrijpen we het wel en hebben we er niet zo'n probleem mee, maar af en toe gaat het je toch fors tegen staan. De mensen zijn het communisme ontgroeid, ze maken er cynische grappen over. Zeggen iets negatiefs over het regime en kijken dan onder je schoen of er geen microfoontje zit. Mensen zijn aan handen en voeten gebonden, ieder eigen initiatief wordt gefrustreerd. Internetten wordt zo goed als onmogelijk gemaakt. El comandante (Che) Guevara ("hasta la victoria siempre") op gebouwen, boekjes, T-shirts, hebben we onderhand wel gezien.
Bijzonder waren de eilanden, als je er eenmaal aan gewend bent moederziel alleen te zijn, de jaren 50 grote Amerikanen. We zaten in Havanna op een terras, toen er luid toeterend wel 30 oude Amerikanen langs kwamen in roze en lichtblauw met wit en veel chroomwerk, open kappen, 4 man/vrouw op voor en achterbank, en dat tegen de achtergrond van imposante koloniale gebouwen. Dan gaat je hart wel open. Verder was het platteland bijzonder met een heel eigen sfeer. De mensen zijn over het algemeen bijzonder aardig. We zijn blij dat we er zoveel uren en energie in gestoken hebben om Spaans te leren.  Dat is de contacten zeker ten goede gekomen. En lest but not least was het natuurlijk heerlijk om Bart en Leonie weer te zien en samen een paar weken op te trekken!