Cedeira 2

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Wed 19 Aug 2009 21:34

Ria de Cedeira, Spanje, 19 augustus

 

Ik weet het nu zeker, ik heb een reuzenhaai gezien.

Halverwege de overtocht naar Spanje, Wim lag te slapen, er waren wat dolfijnen om de boot, zag ik ineens vrij dichtbij achter de boot een enorme vis uit het water omhoog komen, een hele rij vinnen en een zijdelingse draai met de staart. Ik dacht eerst dat het een walvis was, die een grote sprong zou gaan maken. Snel, Wim, Wim, kom gauw kijken. Daarna zagen we alleen de rug nog. Wim zei direct, ach dat zijn een paar dolfijnen geweest. Hij bracht me aan het twijfelen, maar het leek toch echt één lijf.  In de havens in Engeland en Bretagne lagen informatiefolders over de reuzenhaai, die in de wateren rond Engeland voorkomt. Ik heb ze weer bekeken, en het is precies wat ik gezien heb.

De reuzenhaai is met zijn 10 meter lengte de één na grootste vis (de walvishaai is groter) ter wereld (walvissen tellen niet mee, want dat zijn zoogdieren). Ze zwemmen vrij aan de oppervlakte, met hun gigantische bek wijd open. Je zou er makkelijk in kunnen verdwijnen. Het zijn echter heel goedaardige dieren, die van plakton en kleine visjes leven. In Engeland worden excursies georganiseerd om ze onder water te kunnen bekijken.  

Zie ook: www.baskingsharks.org

 

Foto’s:

Met behulp van kieuwborstels worden duizenden liters water per uur gefilterd.

 

Zoals mijn reuzenhaai er uitzag

 

 

JPEG image

JPEG image