Met Bart en Leonie op de Virgins

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Fri 2 Apr 2010 15:56

Sint Maarten, donderdag 1 april 2010

 

Na het mooie verhaal van Mathilde over de wereld onder water, nu maar weer enige belevingen boven water. Sinds we donderdag 18 maart aangekomen zijn bij de British Virgin Islands (BVI) hebben we gehopt van eiland naar eiland. Samen met de Amerikaanse Virgin Islands vormen de BVI een groep van 60 grote en kleine eilanden (zie kaartje); volgens Wim en Mathilde de mooiste eilandengroep die ze tot nu toe hebben gezien. Het zijn bergachtige vulkaaneilanden met veel steile rotsen, afgewisseld door schilderachtige baaien met witten stranden en koraalriffen, waar je prachtig kunt snorkelen. De zee die oost-west tussen de eilanden loopt, is de Sir Francis Drake Channel, de meest bezeilde zee van de Cariben.

Er zijn slechts enkele eilanden waar goed uitgeruste havens zijn, zodat we weer proviand, water en brandstof voor enkele dagen kunnen inslaan. In die schaarse maar mooie havens liggen dan kleine en vooral zeer grote en luxe zeiljachten. The Lonely Planet is toch wel een van de kleinste – dat dan weer wel – wat een Amerikaan met een groot zeiljacht met oprechte verbazing deed uitroepen: “Did you cross the ocean with that little thing?” Yes, we did, zo kan die wel weer.

We hebben het erg goed en gezellig met z’n viertjes, de jonge zestigers en oude vijftigers. Wim ziet er weer uit als een jonge adonis nu hij door Leonie geknipt en geschoren is. Na ruim twee weken samen op “that little thing” is er nog steeds geen wanklank gehoord, hoewel de scherpe kwinkslagen je af en toe om de oren vliegen – dat dan weer wel. En een boer laten mag ook al niet van Mathilde. Maar ja, zijn kan dan ook absoluut geen vier rum punches aan. Dat kostte haar een dag van haar leven, wel zo rustig – dat dan wel weer wel. Maar de avond aan de bar met live muziek van een soort Stevie Wonder onder het genot van rum punch was toch wel erg gezellig. En zo gaat het dag-in-dag-uit. We praten en lachen veel en genieten met volle teugen van dit prachtige gebied. Vroeg naar bed en rond zonsopgang (of iets later) weer op, hoewel Wim er ’s nachts een gewoonte van maakt om te computeren en alle koekjes op te eten (geeft een hoop geritrsel).

Om jullie enig idee te geven hebben we een kaartje gemaakt van de zeiltochten die we hebben gemaakt en de eilanden die we hebben aangedaan. Hoewel we eigenlijk ook naar de Amerikaanse Virgin Islands wilden gaan – die schijnen minstens zo mooi te zijn – hebben we dat niet gedaan, omdat een visum vereist is en dat is een heel gedoe. Maar met de BVI zijn we meer dan dik tevreden.

Dinsdag 30 maart lagen we voor anker in Deadman’s Bay op Peter Island, een van de kleinere BVI’s. Wederom excellent snorkling: stingray’s, (ray = rog) spotted eagleray, schildpad; allemaal onder water gefotografeerd en gefilmd.

Op woensdag 31 maart zijn we naar Virgin Gorda gevaren, het eerste eiland waar we hebben aangemeerd, om van daaruit de terugreis naar Sint Maarten te aanvaarden. Vanwege de tegenstroom en ongunstige wind (tegen) hebben we daar 21 uur (6 uur langer dan de heenreis) over gedaan, een lange zit. Donderdagmiddag 1 april zijn we weer veilig op Sint Maarten aangekomen en we hopen hier nog een paar dagen van dit heerlijke eiland te kunnen genieten en daar op 3 april het robijnen huwelijksfeest (35 jaar) van Wim en Mathilde te vieren. Dat is dan ook meteen het afscheidsetentje met Bart en Leonie, die zondag weer terugvliegen naar Nederland. Het afscheid zal zwaar vallen en er zullen veel tranen worden geplengd. Het waren dan ook drie onvergetelijke weken met elkaar.
 
Bij de foto's
 
Bart zijn babydoll in de was, kaartje van de reis, Mathilde en Leonie onder water, stingray met begeleiding, turtle met begeleiding.

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image