Isla Mujere vervolg 2

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Wed 20 Apr 2011 16:51

Isla Mujeres, México, 20 april 2011


Om 5 uur op om om 7 uur bij het hotel in Cancun te kunnen zijn. Hier werden we door een bus opgepikt voor een dagtrip naar Chichén Itzá. Tijdens de 2.5 uur durende tocht hadden we gehoopt iets van Yucatan te kunnen zien, maar helaas, we hebben niet meer dan de begroeide berm van de snelweg gezien. We kwamen één keer door een stadje met hier en daar Maya hutten, maar daar waren we (te) snel weer doorheen.

Chichén Itzá (rond 600 na chr.), één van de best bewaard gebleven Maya/Toltec steden, of eigenlijk waren het religieuze centra. De Maya konden zich hier vestigen vanwege de aanwezigheid van Cenotes, plekken waar onderaardse rivieren aan de oppervlakte kwamen.

El Castillo, de tempel van Kukulkan (= gevederde goddelijke slang), heeft binnenin nog een zelfde piramide. Aan het einde van de hoofdtrap zijn koppen van slangen met open bek en gericht naar de heilige cenote. 2x per jaar, op 21 mrt en 21 sept., de equinoxen, staat de zon zodanig dat je een gouden slang naar beneden ziet kronkelen, in natuurlijk 7 golven, de afdaling van Kukulcan naar de aarde, zie gestolen foto. Het fenomeen trekt zo’n 50.000 bezoekers.

Als je midden voor de hoofd trap staat en je klapt in je handen, hoor je de echo langs de trap omhoog gaan en lijkt het of een vogelroep boven uit de toegang komt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de echo de golflengten heeft van de roep van de Quetzal, een “goddelijke” vogel, die als verbinding gezien werd tussen hemel en aarde.

Het speelveld voor een ritueel balspel, in Maya “pok ta pok”, bestaat uit een paar grote verticale muren met een ring op 7 meter hoogte waar een rubberen bal doorheen gespeeld moest worden. De bal symboliseerde de beweging van de sterren door het heelal en de spelers symboliseerden de strijd tussen dag en nacht of van de goden van de hemel en de goden van de onderwereld. De bal werd met de heup geschoten. De winnaar, of de verliezer daar is met het niet over eens, werd onthoofd, zie de foto van de afbeelding van een geknielde man, bloed spuit als heilige slangen uit zijn hals.

De architectuur was zodanig dat als aan het ene eind, waar de belangrijke gasten zaten, gefluisterd werd, de koning, die helemaal aan de andere kant zat,  het kon horen.

De akoestiek is zo geweldig, dat alle zangers van wereldfaam, zoals Placido Domingo en Pavarotti, in het centrum van de stad gezongen wilden hebben.

Een deel van de bouwwerken is ernstig beschadigd omdat Amerikanen op zoek naar goud een aanvang maakten met het opblazen ervan (sic).

Tijdens de lunch zaten we aan tafel met een Argentijns echtpaar. We vertelden enthousiast over de waardering voor Maxima in Nederland. Zoals we in Nederland ook al wel gehoord hadden, geldt dat zeker niet voor de Argentijnen. Het verleden van de familie Zorreguieta ligt nog te vers in het geheugen.

Foto’s:

Cenote, op 20 meter diepte komt een onderaardse rivier aan de oppervlakte, het water is 50 meter diep

El Castillo,  met de god Kukulkan, de gouden slang, die afdaalt naar de aarde.

Ritueel balspel veld, met doel/ring, en afb van de onthoofde speler met bloedspuiters als slangen uit

zijn hals, symbool van vruchtbaarheid en het symbool voor de dood voor zijn voeten.

El Caracol, van waaruit astronomische waarnemingen gedaan werden.  

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image