Tobacco Cay

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Tue 17 Mar 2015 03:38
16:53.86N 88:03.89W

Belize, Tobacco Cay's, 17 maart 2015 

Voor de kust van Belize ligt een barrier reef van 260 km lang, na Australië het grootste rif van de wereld. Op een aantal plaatsten heeft zich een "cut", een doorgang naar de oceaan gevormd. Dit zijn zeer visrijke gebieden. Bij Tobacco ligt zo'n cut. Nadeel is dat de beschutting ook weg is. Bij wind dus erg onrustig water, maar dan konden we op een uur varen terug naar Tobacco Range waar we veel beschutter lagen. Hier lagen we met een andere boot. Een Belizenaar zo groot en bruin en met een woeste haardos als een Aboriginal kwam ons vragen wat we 's avonds wilden eten dan ging hij dat vissen. Hij vertrok met het touw van de dinghy om zijn middel en speer. ;s Avonds aten we vis en ceviche van conch (je weet wel, die prachtige grote schelpen)

Fregat vogels boven Man 'O War Cay

Inline afbeelding 1


Resort op één van de eilandjes. Meestal niet meer dan een stuk of 10 cabana's en een klein restaurant voor hun gasten. Als je het een paar uur van tevoren opgeeft kun je meestal wel meeëten (wat de pot schaft)  

Inline afbeelding 2


Reef's End. Ons lievelings plekje. Aardige Zweedse eigenaar Par. Hier werd ons duidelijk wat je nou kunt doen op zo'n eiland waar je in 10 stappen overheen loopt. Wel, strand, heerlijk snorkelen, duiken bij een wrak, mee vissen op zee buiten het rif, we zagen leuke twee persoons kano's met een zeiltje. Groepjes kanoërs varen met een gids van eiland naar eiland (over behoorlijk open water), waar ze dan overnachten en de volgende dag weer verder.
Dit was ook één van de plaatsen waar je walvishaaien kunt zien, en ze waren er en dat hebben we gemist!
  

Inline afbeelding 3


Inline afbeelding 4


Inline afbeelding 5


Inline afbeelding 6De bilgepomp deed het niet meer. Ja, en hoe kom je daar bij. Wel, helemaal opgevouwen in de bakskist. Ik zou het er spaans benauwd van krijgen.

Inline afbeelding 8


Kees van Tergouw, een Nederlandse Ier, die met Wim de boot wel terug wil varen naar Nederland (tzt)
 
Inline afbeelding 9


Inline afbeelding 10


Inline afbeelding 11


's Avonds stond Cobia op het menu, een grote vis die de vissers op de "vistrip" gevangen hadden. In zijn maag 6 sardines, een kreeft en een deel van een rog.
Bij de borrel kregen we als verrassing sushi van de rauwe vis, eeerg lekker
Als we 's avonds een tijd met een lamp in het water schenen, kwamen de grote vissen jagen. Je zag ze door het water schieten. Het water spatte op aan alle kanten van de boot. We kunnen ons nu een beetje voorstellen hoe het is om haaien rond je boot te hebben.

Inline afbeelding 12


Par

Inline afbeelding 13