Cayos Cinco Balas

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Sat 19 Feb 2011 02:14
21:03.07N 79:17.49W
 
Cuba, Cayos Cinco Balas, 18 februari 2011,
 
Vanmorgen hebben we ons mooie vogel plekje bij Cayo Cuervo verlaten, uitgezwaaid vanaf de vissersschepen.
Gisteren deed Wim een poging om vis te kopen, de bemanning was erg aardig, wilde wel een praatje maken, maar vis kopen ging niet. Aan het eind van de middag, tegen de schemering moesten we dus zelf aan de slag. Een tijd terug hadden we een werphengeltje gekocht om eens te kunnen vissen als we voor anker lagen, en we hadden er nog steeds niets mee gevangen. Met Tante Ma rustig varend langs de mangroven hadden we in een half uur ons kostje verdiend, een Spaanse Makreel met grote gele stippen langs zijn lijf.
 
We hadden vandaag een prachtige vaardag, zonnetje niet te warm, alleen op de genua (waarin we alweer een scheurtje ontdekten) steeds boven de 6 knopen. Een paar grote dolfijnen zwommen met trage sprongen een stukje mee. Bij Cayos Cinco Balas wilden we naar de beschutte zijde van het eiland varen, en dat is nodig, want in de avond komt er steeds een harde wind opzetten, maar de doorgang tussen 2 staken door was zo ondiep, dat we maar weer omgekeerd zijn. De bemannig van een fero-betonnen vissersboot wilden wel even helpen. Eén van de mannen kwam aan boord en heeft ons op de boegpunt staand naar binnen geloodst. We liggen nu op een prachtig beschut plekje, maar hoe we er straks op eigen kracht uit moeten komen? Van hen konden we kreeft kopen. We wilden er 2 of hooguit 4 hebben. Als je niet de hele emmer neemt, kijken ze je aan of ze willen zeggen: maar wat moeten wíj er dan mee? De rest krijg je er gewoon bij. Ja, nu hebben we dus én een vis én een hele emmer kreeften.
Het heeft ons verbaasd dat iedereen om sigaren vraagt (de Havanna's schijnen erg duur te zijn)  ipv sigaretten en geen Jamaica rum, maar Cubaanse rum, die zou een beetje naar crapa smaken. Op Cementerio Santa Ifigenia, de begraafplaats van Santiago de Cuba, hebben we trouwens het graf van Bacardí gezien (als ook het graf van Compay Secundo, één van de leden van de "Buena Vista Social Club").
We hebben gezelschap gekregen van de Fransen, die ons op de vorige plek ook al gezelschap kwamen houden. Zij kwamen vragen of er op de eilanden verderop winkels waren waar ze eten konden kopen. Ze hadden in Trinidad voor 10 dagen een boot gehuurd en waren er blijkbaar niet van op de hoogte dat er in dagen varen gewoon niets is, dat je alles zelf bij je moet hebben. In de Duitse gids die we hebben staat: als je een boot wilt huren, neem dan in dozen álles uit Duitsland mee, brood, eten, drinken. Ze gingen maar weer terug naar Trinidad.