San Blas Western Lemon Cays

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Wed 20 Feb 2013 21:38

Inline afbeelding 1Eastern Lemon Cays, San Blas, Panama, woensdag 20 februari 2013

Vanmorgen kwamen een stel Kuna jongens met de kano langszij met een paar kleine kreeften. Ik kocht de 3 kreeftjes voor 6 dollar. We eten ze niet vaak en als we ze eten, doen we er lang mee. We houden er niet van om ze dood te maken (achterlijf eraf snijden of je draait het eraf en gooit de rest terug in zee) en we maken ons zorgen om overbevissing. Ik vond 3 toch al wat veel, dus ik vroeg Wim: “zal ik de kleinste maar weer over boord te zetten”, waarop Wim antwoordde: “je mag de mijne ook overboord zetten” en toen ik daar mee bezig was: “dan kun je ze net zo goed allemaal weer in zee gooien”.

Ja, toen moest ik  ’s middags weer een paar visjes kopen.

Lisa is bij ons langs geweest. Ik had haar bijna gemist omdat ik aan het snorkelen was, maar Lionel kwam me gelukkig oppikken met de dinghy. Lisa is een beroemde Kuna-travestiet, oftewel “Mola Lisa”, die mooie mola’s maakt (of laat maken). Ze liet zich door 2 Kuna jongens langs de boten peddelen, in het midden van de kano gezeten met een geel parasolletje op en met een sierlijk gebaar haar lange golvende haar naar achteren schuddend. Ik heb een paar mooie gesigneerde mola’s van haar gekocht.

Ons afval kunnen we meestal niet kwijt en dat gaan we dan maar verbranden op een eilandje met medeneming van het zwerfvuil dat er ligt. Bierblikjes willen de Kuna graag hebben, daar krijgen ze wat geld voor en het niet brandbare spul nemen we weer mee.

Op de oostelijke eilanden leven de Kuna traditioneel. Naar mate we meer naar het westen komen, wordt het terroristischer. We zien regelmatig kano’s met een motortje. Met een lancha worden toeristen voor een dagtochtje op een “wit-zand-palmen-eiland” gedropt om te zwemmen, snorkelen en een Kuna Familie (met mola’s) te bezoeken.  

Er liggen meer boten, veel Amerikanen, die hier ieder jaar een paar maanden komen. Op de Western Lemon Cay’s was er alweer de wekelijkse pot luck op een eiland en hier werd een “Baby Shower” georganiseerd. Er was nog geen baby te showen, maar naar Amerikaans gebruik, wordt een paar maanden voor de verwachte bevallingsdatum een feestje gegeven.

We zien ook voor het eerst charters met back packers die van het vaste land per met-zijn-tienen-op-een-zeilboot via de San Blas naar Cartagena gebracht worden en soms een paar kleine tentjes op een eiland.

De Kuna houden het toerisme erg af. Eigenlijk willen ze het helemaal niet. Er worden maximaal 200 boten in het gebied toegelaten, er zouden er nu 160 zijn.

Seawhisper is gisteren vertrokken richting Shelterbay Marina in afwachting van de doorgang door het Panama Kanaal. Wij wachten nog even de precieze datum af, voor we ook die kant op gaan.

Wij vermaken ons hier nog even met Krina en Lutz. Krina heeft nog wat canvaswerk af te maken. Even geen culinaire hoogstandjes, maar boerenkool. Lekker ontspannen.

De Kuna familie die op het eilandje woont is vooruitstrevend. Er is een heuse bar, waar je ook wijn en bier kunt krijgen (Kuna drinken geen alcohol, buiten de chicha tijdens feesten), en er is zelfs internet. Het kan een paar dagen duren, maar ze kunnen en willen veel voor je regelen. 


Op de bovenste foto staat de SeaWhisper op de voorgrond en de palmeilandjes op de achtergrond.

Molo Lisa toont haar mola's

Inline afbeelding 2


De "vegyboat" komt langs.

Inline afbeelding 3