Atlantische Oceaan 30:17.54N 11:51.99W

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Sun 22 Nov 2009 12:39
22-november 2009 Atlantische Oceaan
Op weg naar Isla Graciosa. Van uit Safi (Marokko) een oversteek van 280 mijl. Normaal gesproken een tocht van 280:5= 56 uur. Meestal gaan we wel harder dan 5 knopen, dus duurt het wat korter, maar met vertrekken en binnenlopen van de haven meegerekend klopt de rekensom wel aardig.
Het ging voorspoedig tot we de eerste nacht een visserslijn in de schroef kregen. We konden hem achter de boot in onze slipstream zien spartelen. Motorvoortstuwing waren we kwijt. Een lijn in de schroef hebben we een keer eerder gehad, maar dat was in warm water en overdag. Het oceaanwater was nu 15 graden. Om hier 's nachts in te gaan leek ons geen goed idee. We zijn op zeil teruggevaren naar de kust van Marokko en hebben daar bijgelegen (fok naar de niet "goede" kant, roer naar loef) en daar gewacht tot het licht werd. Er kwam een vissersbootje langszij om te zien wat we uitspookten, het beetje rondjes draaien voor de kust trok aandacht. Hulp kon hij echter niet bieden.
In de ochtend hebben we eerst nog een poging gewaagd van uit het bijbootje in de hoop dat we de kluwen konden ontwarren zonder het water in te hoeven, maar dat bleek ijdele hoop.
Vijftien graden is echt erg koud, ik moest denken aan het natuurbad Velserend waar we in onze jeugd veel gezwommen hebben. Als het water daar een beetje opgewarmd was deed men er weer koud bij.
Met drie Tshirts aan, gewapend met een mes aan mijn pols en met een touw om mijn borst (vastgehouden door Mathilde) onder de boot de kluwen te lijf gegaan. Dankzij het mes (een cadeautje van Jan Seldenrijk, bedoeld voor de tomaten) lukte het de schroef te bevrijden.
Na een warme douche en een ontbijt besloten toch de oversteek voort te zetten. We varen nu met een prachtig windje richting Canarische eilanden en zijn over de helft.