Nazaré 39:35.02N 09:04.51W

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Thu 17 Sep 2009 01:49
 
Met een moderne metro, die hier grotendeels bovengronds rijdt, van Póvoa de Varzim naar Porto  gereisd. De metro kronkelt zich een weg door een heuvelachtig landschap. Wat FH koeien gezien en veel, heel veel maisbouw.
Porto is een grote stad die rond de rivier de Douro gebouwd is. Tegen de heuvels op. De beide delen worden verbonden door een aantal immens hoge bruggen. Porto zou heel mooi kunnen zijn, we hebben er toch wat gemengde gevoelens over door alle leegstand. Leegstand die vervallen is en vaak dichtgemetseld.
We hebben er een fraai stuk gevelballet gezien. De spelers hingen aan lange touwen halverwege een hoog gebouw en gebruikten het gebouw als vloer (zie foto).
Van het wereldkampioenschap waaghalzerij met vliegtuigen hebben we alleen een plaatje van het parcours. Tussen de bruggen waren een aantal opblaasbare opstakels geplaatst. Hier vlogen kleine vliegtuigjes met een snelheid van 340 kilometer per uur doorheen, op hun zij, over de kop en weer terug.
 
Genoten hebben we van de tentoonstelling cartoons, dit jaar met als onderwerp de crisis (foto's spreken voor zich). Voorgaande jaren waren het watertekort (het bewaakte water, speciaal voor pa) en de oceaan de onderwerpen geweest (zoek de visjes).
 
Na Póvoa zijn we naar Figueira da Foz gezeild. In tegenstelling tot alle Portugezen die we tot nu toe ontmoet hebben waren de mensen hier onaardig  en was de haven duur. Snel verder gegaan naar Nazaré. Onze eerste ervaring met windkracht 6 op de oceaan. Was prima te doen en het schip hield zich uitstekend. Aanleggen in Nazaré was lastig: vol in de wind. Met behulp van de havenmeester, die behoorlijk dwingend, maar ook zeer behulpzaam, was (stay on the wheel (toen ik een landvast dacht vast te maken, dat deed hij wel even); No not starboard!!, your portside to the other ship!!, dus eerst alle stootwillen naar de andere kant).
 
Nazaré is een toeristenoord, leuke smalle straatjes, gemoedelijk. We liggen in de vissershaven waar dag en nacht activiteit is. Hier wachten de vrouwen nog uren op hun mannen die van zee komen. Ik denk vaak in spanning: wij blijven vandaag hier liggen in verband met de verwachte windkracht 7, zij varen met veel minder zeewaardige motorbootjes uit om de netten uit te zetten.
De gevangen vis wordt deels op het strand gedroogd (zie foto).
 
 
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image