Cayo Largo

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Wed 22 Feb 2017 04:06

21:27.34N 81:53.86W

Cayo Largo 21 februari 2017

De tocht van Isla Mujeres naar Cayo Largo in Cuba duurde 3 dagen en nachten. In die tijd 300 mijl afgelegd, waarvan 100 mijl gezeild en 200 op de motor, deels met een steunzeiltje. Omdat het hier overwegend zuidoosten wind is en dus tegen hebben we weer uitgezocht met weinig wind. De eerste 100 mijl was toch nog heftig, wel het voordeel dat we konden zeilen,  moesten wel af en toe een slag maken om op koers te blijven. Peter was uitgebreid op zoek naar plekjes om de nacht door te brengen achter het anker, ik voelde daar niet veel voor omdat je overal waar je in Cuba bij de wal komt in- en vervolgens ook weer uit moet klaren, een heel gedoe voor een nachtje achter het anker, terwijl de nachten helemaal niet zo slecht zijn om te varen: doorgaans minder wind en geen last van de brandende zon.

De laatste 200 mijl hebben we grotendeels op de motor tegen de wind ingevaren. Wel geprobeerd om te kruisen, maar met de stroom tegen schoot dat helemaal niet op. Eigenlijk wel heerlijk relaxte dagen gehad. Iedereen, ook Lineke heeft het goed volgehouden. we werden pas moe na de Cuba libres in Cayo Largo. Onderweg 2 maal door grote groepen dolfijnen bezocht. Kleintjes, wel erg speels, een genot om naar te kijken.

Heerlijk dat Mathilde ons via de satelliet telefoon van weersinformatie kon voorzien.

Het inklaren hier was een verademing. Ik had me wat zorgen gemaakt want in de zarpa (het bewijs van goed gedrag bij het verlaten van Mexico) stonden fouten: we voeren onder Nieuw Zeelandse vlag en als bestemming stond Havanna in plaats van Cayo Largo. Ik had de fouten gezien toen ik de zarpa na 5 uur uitklaren eindelijk kreeg, maar ik had niet de moed om op wijziging aan te dringen: zou vast weer uren gekost hebben. 

In Cayo Largo werden op aan de steiger opgevangen door de manager van de haven, dezelfde die ons in 2011 ook geholpen had. Hij stelde ons direct gerust: alles wordt hier relaxed geregeld. Was ook zo: hij regelde achtereenvolgens de artsen, dierenartsen, mensen van agriculture, custums en immigratie, allemaal 2 aan 2 en elkaar opvolgende. Een zeer plezierig inklaren. In enkele uren alles voor elkaar. We kregen wel een boete van 25 dollar voor een blikje chili con carne wat over de datum was. Als dit alles is: prima. De fouten in de zarpa werden doorgestreept en verbeterd.

Inklaren kost toch wel weer behoorlijk wat cuc's, 57 per persoon voor het visum, 55 cuc's voor de boot. (Voor 1 euro krijg je nu 1 cuc)

Bij de foto's

Inline afbeelding 1


Dolfijnen, altijd weer een feest. Dit keer grote groepen die lang bij de boot bleven.


Inline afbeelding 2

Peter waagt zich aan het vissen: tot nu toe zonder resultaat.


Inline afbeelding 4

De eerste vuurtoren van Cuba


Inline afbeelding 3

Bij slecht weer: recht op 5 minuten massage per uur ter behoud van het moreel.