Guatemala Río Dulce

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Thu 5 Jun 2014 04:09
Ram Marina, Río Dulce, Guatemala, 4 juni 2014

Tot mijn schande zag dat het bijna een jaar geleden was dat er iets op het blog verscheen. Er is in die tijd veel en weinig gebeurd. 
Na een half jaar thuis geweest te zijn, zijn we in Januari terug gekomen op de boot. Na 5 weken lag de boot nog steeds op de kant. Er moest het een en ander vernieuwd worden en besteld. Na 5 weken hadden we net opdracht gegeven voor de "splash" toen we bericht kregen dat mijn moeder haar heup gebroken had en geopereerd moest worden. Het ging al niet goed met haar en dit kon er echt niet bij. We hoefden er niet lang over na te denken om te beslissen de boot op de wal te laten en terug naar Nederland te vliegen om mijn moeder en zussen bij te staan. Lopen gaat inmiddels weer goed, maar mentaal is zij erg achteruit gegaan.

Op 6 april terug in Guatemala. Nog steeds geen Tante Ma II (een half jaar geleden besteld en zal steeds over 14 dagen geleverd worden, is al in de haven etc.) en nog steeds geen ankerketting (de oude was één klomp roest toen we terugkwamen). Of de verkeerde maat  (Amerika) óf ze weten niet hoe die naar Quatemala verstuurd moet worden uit Europa.
We konden dus niet naar Belize met de boot. Met een dinghy, die voortdurend geplakt en opgeblazen en leeggehoosd moet worden en een onbetrouwbare ankerketting is het niet veilig ankeren. Het kan daar erg waaien.
We hebben ons in de buurt moeten vermaken, wat uiteindelijk goed gelukt is.
Er zijn heel stille lagunes en baaien met alleen wat Maya hutten langs de oever, lokale restaurantjes (al het leven speelt zich af langs de rivier), grotten en heet-water-zwavelbronnen. Er gaan riviertjes de jungle in, die je met de dinghy kunt exploreren. Heerlijk zwemmen, maar geen wegen om te wandelen.
We begonnen ons net een beetje te vervelen toen Wim een e-mail kreeg met het verzoek over te komen vliegen naar Bogotá, Colombia, om te helpen met een lastige operatie van een paard. 
Dat uitstapje beviel zo goed, dat we direct op pad gegaan zijn, pfff wéér 6 uur en langer met de bus, naar Antigua, een prachtige oude Spaans-koloniale stad, voor 14 dagen Spaanse les. Over de twee laatste trips later meer.   
    
Nu, net voor we weer naar huis gaan, is alles dan toch rond. Een prachtige Tante Ma II, iets groter dan TM I en een sterkere motor. We vliegen nu over het water. Prettig om verder weg te kunnen, maar vooral ook veiliger.
De ankerketting konden we uiteindelijk in Fronteras kopen voor 240 euro ipv de 1200,00 + 560.00 euro verzendkosten uit Nederland. Maar ja, over de kwaliteit is niets bekend. 

Bij de foto's: 

Gestolen overzichtsplaatje van het havengebied met rechts van de brug Fronteras en links bij de groene daken Ram Marina waar wij nu liggen. 

Inline afbeelding 11


Maya vrouwen komen langszij om bananen of knap van gras gevlochten doosjes te verkopen.

Inline afbeelding 1


Lokaal reataurant, El Manglas (de mangrove) in typische Maya stijl gebouwd, opgezet met Europese steun en wordt gerund door de families uit de lokale gemeenschap. De vrouwen werken er bij toerbeurt.


Inline afbeelding 2


Heet-water-zwavelbron. Ook voor Quatemalteken een toeristische atractie. 

Inline afbeelding 3


Natuurlijke heet-lucht-sauna in een grot (met bordje: "zwemkleding aanhouden") 

Inline afbeelding 4


Exploreren van riviertjes in het oerwoud

Inline afbeelding 5


Verbreding in de Rio Dulce: El Golfete
Kano uit boomstam gehakt. 

Inline afbeelding 6


Inline afbeelding 7


Inline afbeelding 8


De oropendola vlecht in 14 dagen tijd een enorm nest tot wel 2 meter lang

Inline afbeelding 9Inline afbeelding 10


De nesten van de Afrikaanse weaver birds zijn er niets bij

Inline afbeelding 12