Cape Verde Abyssal plane

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Tue 12 Jan 2010 13:30
22:35.72N 21:36.94W
 
12 januari 2010
 
We zijn de nacht weer goed doorgekomen. Twee uur op - twee uur af. Blijkt goed te werken en 6 uur slapen lijkt voldoende. Tot nu hebben we ons moeiteloos aangepast, toch hebben we af en toe wisselende stemmingen. De ene dag euforisch, de andere dag ineens prikkelbaar.
 
Afgelopen nacht zijn we op afstand 2 roeiers voorbij gegaan. We hebben ze gegroet door met een flikkerlicht in het zeil te schijnen en ze succes gewenst via de marifoon. Onbegrijpelijk dat ze het klaarspelen, het roeien in deze golven.
 
Ik zit buiten op een kladblokje lekker in het zonnetje te schrijven en dat lukt, ondanks de onrustige zee en behoorlijke golven. De zeeziekte is over, dus het vislijntje kon uit. Al snel een bonito gevangen. Hij bleek wat parasieten bij zich te hebben. Uitwendig pok-achtige beestje met een slurfje en in de spieren wat lintwormen. Volgens de boeken krijg je daar niets van. Je kunt ze eruit snijden en dat hebben we maar gedaan.
 
We hebben eenmaal een grote groep dolfijnen (waarschijnlijk tuimelaars) op bezoek gehad. Ze bleven lang bij de boot en haalden de hele trucendoos open: hoge sprongen verticaal in de lucht, en ruggelings in het water laten vallen, om de eigen as draaien, 2 dolfijnen stonden rechtstandig met de snuiten boven water en draaaiden een pirouetje! De "circuskunstjes" zijn dus blijkbaar normaal gedrag.
 
We varen nu alleen op de fok met 5 a 6 knopen en hebben afgelopen 24 uur 120 mijl door het water afgelegd en een kleine 20 mijl kado gekregen van de stroom. Het begint er op te lijken.
Het is hier 4800 meter diep, buiten is het 28 graden en het water is 22,5 graden.