Caya Media Luna

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Sun 13 Feb 2011 01:48
20.34.32N 77:53.71W
 

Cuba, Cayo Media Luna in de Golfo de Guacanayabo, 12 februari 2011

Vanmorgen om half 8 zijn we vertrokken voor een ruim 8 uur durende tocht naar mangroven eilandje Caya Media Luna. De snorkeljongen kwam niet opdagen met zijn tomaten. Helaas, want we zijn er bijna doorheen.

Gember lijkt te werken, want sinds ik op gemberwortel kauw, ben ik niet meer zeeziek geweest.

We vertrokken met een lekker windje, 15 knopen N-NO, aan de wind, gemiddeld 6 knopen. Later viel de wind weg en hebben we nog een tijdje moeten motorren. Nu we aan de wind voeren, wat niet vaak gebeurd, konden we eindelijk de windvaan (mechanische stuurautomaat) eens gebruiken. Een prachtig instrument, hij deed het prima en het mooie is, dat hij geen energie vraagt. Je moet wel steeds kijken of je nog op koers ligt. De elektronische stuurautomaat doet alles zelf, maar vreet energie.

Onderweg kwamen we zowaar wat vissersboten tegen. Eerst twee roeibootjes, ongelofelijk, midden op zee, later nog een paar van die platte, brede roestbakken met een afdakje. Verder was de zee  leeg. Het gebied waar we nu voeren, was vrij ondiep met hier en daar rifhoofden onder water.

Het laatste stuk moesten we een niet-bebakende vaargeul aanhouden.  Hoe zou je dat toch moeten doen zonder kaartplotter!

Bij een eilandengebied denk ik altijd aan ankeren bij een eilandje en uitzicht op andere eilanden. Dat is hier niet het geval. Onderweg zagen we aan de horizon wat plukken land, maar nu we hier voor anker liggen, zien we die ook niet meer. Lonely Planet is thuis. Een volkomen verlaten wereld. Zelfs vogels hebben we nog niet gezien.

We hebben net de kreeften verorberd. Ze waren gelukkig al dood en we hadden gehoord dat je met één draaibeweging het achterlijf/ de staart eraf trekt. Anders hadden we toch wel staan kijken, wat doen we ermee? Het schild was zo sterk, dat we die moesten doorzagen met een ijzerzaag.

Ze smaakten voortreffelijk. De watermaker doet het goed, de sojabonen zijn aan het ontkiemen, we drinken een oranje prik drankje ( waar alleen suiker en kleur -en smaakstoffen in zitten), wat we nog best lekker vinden ook, ons zelf gebakken AH-broodje was weer lekker, we houden het nog wel even uit.