Colombia Santa Marta

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Thu 4 Oct 2012 23:26
Santa Marta Marina, Colombia, 3 October 2012

We zijn nu 14 dagen in Colombia en aardig geacclimatiseerd. Als je ergens een tijdje bent, ga je met andere ogen kijken. Bij aankomst zie je de mooie nieuwe haven en ben je verrukt van de bergen. Als het helder weer is, kun je de sneeuw op de toppen van de Sierra Nevada zien. Maar de troep en de armoedige huisjes in de buitenwijken vallen ook extra op. Na een tijdje ben je eraan gewend en zie je meer de charme van de vers fruit karretjes langs de weg, mannen op de fiets met in een krat thermoskannen met erg sterke koffie (de mensen komen ervoor uit hun huis), de typische Latijns-Amerikaanse kerken en de leuke parken.

Iedere morgen om 6 à 7 uur gaan we een uur lopen om ons een beetje voor te bereiden op de trektocht van zes dagen naar "Ciudad Perdida" (de verloren stad).
Wim moet zijn nieuwe bergschoenen inlopen (viel nog niet mee om maat 43 te krijgen) en we kunnen wel wat lichaamsbeweging gebruiken. Hoewel je op veel plaatsen afval ziet, worden wel 's morgens vroeg overal de stoepen voor het huis geschrobd. 

Ciudad Perdida (Teyuna) werd tussen 700-1100 na Christus door Tayrona indianen gesticht, 600 jaar eerder dan Machu Picchu in Peru. De agressieve Carib indianen verdreven de Tayrona uit het laagland. Zij zochten daarna hun toevlucht in de bergen van de Sierra Nevada. Het is een hoogstaande cultuur geweest. Er zijn 170 stenen terrassen, die als fundering voor de houten huizen gediend hebben. Er waren irrigatiewerken en met platte stenen geplaveide trappen en wegen naar de honderden andere nederzettingen. In de stad woonden 2000-4000 mensen. Het is tevens een heilige plaats, Het centrum van de aarde. 
Omstreeks 1500 vielen de Spanjaarden het land binnen. In 75 jaar tijd werden de Tayrona ongeveer uitgemoord (zij lieten zich niet tot het christendom bekeren) en hun cultuur werd vernietigd.
In 1975 is de stad pas herontdekt. De autoriteiten kregen lucht van haar bestaan toen gouden voorwerpen en sieraden op de zwarte markt verschenen. Grafrovers waren hen voorgeweest.

De Kogi indianen, die in dit gebied leven, zeggen nakomelingen van de Tayrona te zijn. Zij houden zich geheel afzijdig van de moderne samenleving. Af en toe zien we hen in de stad. Extreem kleine schuwe mensen op blote voeten en in natuur-witte judo-achtige pakken.
We kunnen de hike nu pas maken, omdat de Kogi de wegen naar Ciudad Perdida afgesloten hadden i.v.m. feesten en het uitvoeren van heilige rituelen. 

Foto's:

Quinta de San Pedro Alejandrino, de hacienda (voorheen een rietsuikerplantage) waar Simón Bolívar gewoond heeft en is overleden. Bolívar heeft Venezuela, Colombia, Panama en Ecuador bevrijd van de Spaanse overheersing. Om zeggenschap over de bouw van het Panamakanaal te krijgen, viel Amerika Panama binnen en maakte van Panama een zelfstandige staat. De andere landen splitsten zich later af van Groot-Colombia.


Inline afbeelding 1


Museo del Oro: prachtige, fijn uitgewerkte, gouden en bronzen sieraden en kunstwerken uit graven van Ciudad Perdida. Dieren waren erg belangrijk in de religieuze beleving. Als de Mamo, de religieus leider, in trans was,  transformeerde hij in een kikker, vleermuis vogel of jaguar. Vogels waren de brengers van de zaden.     


Inline afbeelding 4


Gestyleerde gouden kunstwerkjes waarin de kenmerken van de vleermuis terug te vinden zijn.

Inline afbeelding 5

Inline afbeelding 6Inline afbeelding 7

Eerbetoon aan Simón Bolívar. Hij is in Venezuela begraven.


Inline afbeelding 8Inline afbeelding 9

Decadente marmeren bad van de hacienda.


Inline afbeelding 10


Cactussen groeien overal.


Inline afbeelding 4Feest in Santa Marta.

Inline afbeelding 12Inline afbeelding 13Inline afbeelding 14Inline afbeelding 15

Taganga, een vissersdorpje en zoals Chiel (een Nederlander die hier woont) zegt:  "Miami beach voor de armen". De visses wonen in armoedige huizen langs onverharde met rotsen bezaaide wegen. Restaurants in Cabaño's langs het strand. We bestelden er een visje, dat vooraf geshowd werd en vervolgens op het strand schoongemaakt.  

Inline afbeelding 1


Inline afbeelding 2


Inline afbeelding 3


Inline afbeelding 5