Terugblik Documenta 13

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Mon 1 Oct 2012 14:48

In augustus zijn we een kleine week naar de Documenta geweest in Kassel. Naast een hoop dingen die we wel willen vergeten (het thema was opbouw en vernietiging, vernietiging had de overhand), zijn er vrij veel dingen die we niet willen vergeten. Daarvan volgt hier een collage.

Een van de kunstwerken was een poging om de atmosfeer van de aarde op de Werelderfgoedlijst geplaatst te krijgen. Alle daarvoor verstuurde brieven aan regeringen en de reacties hangen ingelijst aan de muur. Het is niet gelukt


Inline afbeelding 1

Enorme schilderijen van Aboriginal Tjapaltjarri (een zij). Indrukwekkend lijnenspel.

Inline afbeelding 2


Inline afbeelding 3


Een hele zaal was ingericht met het werk van Charlotte Salomon. Charlotte is door de nazi's vermoord toen ze 26 jaar was en 5 maanden zwanger. In 1939 was ze naar Frankrijk gevlucht, waar haar grootmoeder een zelfmoord poging deed. Ze ontdekte daar dat in het verleden meerdere vrouwelijke familieleden zelfmoord gepleegd hadden, zoals ook haar moeder. Ze maakte in 1941 en 1942 1300 gouaches. Ze gebruikte hier ruim 700 van om een gevisualiseerd verhaal/ zang-theater-stuk te maken genaamd  ("Theater"? "Of Leven?"). De kern van het verhaal is het leven van Joodse vrouwen in een tijd (1913) van opkomend fascisme in Duitsland, gedwongen migratie en sexuaal geweld en haar eigen strijd in 1940 om in Nazi-tijd kunstenaar te worden. De gouaches werden één keer eerder tentoongeteld en wel in Nederland in 1960.


Inline afbeelding 4


Inline afbeelding 5


Beeldhouwwerken en foto's  van verminking door oorlog of cultuur (en chirurgische correcties).

Inline afbeelding 1


Inline afbeelding 2


Een inventief terrasje buiten

Inline afbeelding 3


Een vliegtuig helemaal opgebouwd uit allemaal kleine vliegtuigjes

Inline afbeelding 4


Het mooiste kunnen we niet laten zien: een video-wandeling door het treinstation naar perron 3 van waar 2500 Joden gedeporteerd zijn (je loopt met een i-pod waarop een video speelt door dezelfde ruimte die je op de video ziet, prachtig gemaakt door Cardiff en Miller)

Een bronzen boom die een meteoriet gevangen heeft. Gemaakt door Guiseppe Penone.

Inline afbeelding 5


Inline afbeelding 6


Inline afbeelding 7

Wordt vervolgd.