Vero Beach

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Tue 27 Dec 2011 00:59

27:39.32N 80:22.24W


Vero Beach, Florida, 26 december 2011

 

Kerst in Amerika, een bijzondere ervaring.

We hebben 1e kerstdag met Frank en Tini in een strandrestaurant gegeten. Als er iets te vieren valt, kun je dineren tussen 2 uur ’s middags en +/- 9 uur ’s avonds. Het restaurant was tot de nok versierd met kerst-goed, de meeste gasten hadden kersthoedje op, kerststropdas, overhemden/ truitjes/ oorbellen/ broches met kerstbomen, sneeuwmannen etc. erop. Zoals een dame zei: je kunt niet het hele jaar serieus zijn en gelijk heeft ze. Het zag er gewoon heel sfeervol en gezellig uit.

De Victoriaanse huizen hebben kransen met rode strik en groene slingers. Bijzonder fraai. De oude lantaarnpalen zijn versierd met rode linten en groene kransen met kaarsen.

 

In een paar dagen varen is het ineens warm, 27 graden. Ook het water is weer op temperatuur, 23 graden.

Met Florida zijn weer in de bewoonde wereld, niet zonder spijt. We zagen er allemaal tegen op om dat lange stuk weer te moeten varen en het is werkelijk prachtig geweest. De winterstilte, de vele vogels, de koude, zonnige dagen. Prachtig, prachtig, prachtig.

Het afscheid werd verzacht door ons bezoek aan het Kennedy Space Center (Cape Canaveral) en het Merrit Island National Wildlife Refuge, een natuurpark. Wonderlijk dat op één eiland een natuurpark en de meest geavanceerde technologie naast elkaar bestaan.

 

Het Kennedy Space Centre was  zeer indrukwekkend. Met een shuttlebus werd je van de ene plek naar de andere gereden.  Het immense gebouw waar de raketten in elkaar gezet werden, er rechtstandig op het lanceerplatform uit kwamen en met 1 mijl per uur (= 8 uur) naar de lanceerplek gereden werden. Een space shuttle, raketten, één van de Apollo’s. Veel oorspronkelijk filmmateriaal, o.a. van de 1e landing op de  maan, zowel vanuit de cockpit als de controle kamer. Er was nog voor 30 seconden brandstof om te landen en ze waren al voorbij de geschikte plek (als ze hem in een krater neer zouden zetten, hadden ze later niet meer op kunnen stijgen). Dan zie/ hoor je in de cockpit: “we hebben nog voor 30 sec brandstof” en in de controle ruimte zie je de spanning op de gezichten: “ZET DAT DING NEER”.  We hadden gehoord dat mensen tranen in hun ogen hadden. We konden het toen niet geloven, nu des te meer. Er is een simulatieruimte waar je de effecten voelt van een opstijgende raket. Je stoel, die 90 graden achterover gaat, de kracht waarmee je in je stoel gedrukt word, het trillen en het geluid van de motoren (als je erbij zou staan, wordt je door het geluid gedood) en dan de absolute stilte in de “ruimte”. Astronauten vertellen hun ervaringen. Een prachtige film over de reparatie van de Hubble telescoop. Eén dag is maar net genoeg.

 

De volgende dag hebben we in het natuurpark doorgebracht. Een moerasgebied met Amerikaanse  (Mississippi) Alligators, véél groter dan we gedacht hadden,  de Roseate Spoonbill (een roze lepelaar), ooievaar en reigersoorten, alle mogelijke eenden- en zaagbek soorten. Enorme nesten (een mens kan er in liggen) van visarenden, er broeden 8 paren. Het is lang geleden dat we op één dag zoveel  verschillende diersoorten gezien hebben.

 

 

De euforie is een beetje bekoeld, nadat Wim de windvaan eraf voer en Frank en Tini een bon van 250 dollar kregen, omdat één van de toiletten niet op de vuilwatertank was aangesloten. Ze kregen bovendien ’s nachts een aanvaring met een schip, dat van zijn anker losgeraakt was.

 

Bij de foto's


"Kersthuis" in Florida


Kennedy Space Centre. 

Een foto toont het gebouw waar de spaceshuttle en raket werden geassembleerd. Het is het grootste éénverdieping gebouw ter wereld. Het Empire State building past er meer dan 3x  in. Op de witte strepen van de Amerikaanse vlag op de zijkant van het gebouw kan een bus rijden.  

Mathilde probeert de motoren van de Apollo raket op de foto te krijgen.

De blauwe foto toont het controlecentrum van waaruit de maanlandingen begeleid werden.


Het Merritt National Wildlife Refuge.

Ibissen, roze lepelaars, veel verschillende reigers, gieren en alligators. Het blauwe vogeltje is de Florida Jay (vlaamse gaai)

.

En onze kerstkaart.

 

 

 

 

 

      

 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image