Colombia trip 4

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Sat 1 Dec 2012 13:17

Dagtocht  Río Blanco met gids Luz (foto Ans)

Inline afbeelding 1


Op "Koffie Toer" op Hacienda Guayabal met gids Luis. 

Inline afbeelding 2


De arabica koffie plant doet het hier erg goed (de naam arabica zegt overigens niets over de kwaliteit), dicht bij de evenaar kan de plant hoog in de bergen gekweekt worden. Dit blijkt erg gunstig voor de kwaliteit. In de bergen regent het vaak, waardoor de struiken constant bloeien en 2 oogsten per jaar mogelijk zijn. Aan het eind van de dag worden de 60 kg zakken door de plukkers binnen gebracht, gewogen én op naam gelabeld, want je wilt wel achterhalen wie er stenen in deed i.p.v. bonen. Het verwerkingsproces wordt meteen gestart. Het mechanisch pellen. (Verteerd worden de schillen weer als meststof gebruikt). Het laagje vruchtvlees (lekker zoet) wordt er vóór het droogproces al af gewassen. Door middel van flotatie komen de slechte bonen boven drijven en worden afgevoerd, maar ondergaan verder wel hetzelfde proces als de export-kwaliteitsbonen. De gedroogde boontjes zijn eigenlijk maar klein. Pas bij het branden zetten ze uit, als popcorn.
Zaterdag is het betaaldag, dan staan er lange rijen plukkers voor de banken.

De schillen die, na fermentatie, als meststof dienen.

Inline afbeelding 3

De jonge aanplant

Inline afbeelding 4

Colombia koffie is zacht van smaak en bevat veel minder cafeïne dan bijv. de Braziliaanse robusta koffie. Robusta koffie is bitterder en bevat 70% meer cafeïne, maar kan goedkoper geproduceerd worden. 
Goudmerk bevat 100% arabica, en roodmerk bijv. 70% arabica en 30% robusta.
Colombianen zelf zijn geen koffiedrinkers. Bij het ontbijt wordt vaak chocola gedronken en verder een erg klein bekertje "cafe tinto", zwarte koffie met suiker.  Het valt niet mee in een restaurant een lekker kopje koffie te krijgen. Juan Valdez is de equivalent van Star Bugs, maar je moet er naar zoeken. 

Het drogen van de bonen. Voor de verhitting worden de schillen gebruikt.
  
Inline afbeelding 5


De reuzenbamboe, hier caña brava of guadua genoemd, werd vroeger tussen de koffiestruiken geplant om ze tegen de zon te beschermen. Met de huidige cultiva is dat niet meer nodig.  Nu wordt de bamboe opnieuw gebruikt in de huizenbouw. Het is gebleken dat met deze oude bouwwijze de huizen beter tegen aardbevingen bestand zijn dan met de nieuwe betonnen constructies.  

De prachtige koffie plantage met hier en daar plukken bamboe.


Inline afbeelding 6


Inline afbeelding 8


Inline afbeelding 9


De cacao noot

Inline afbeelding 10


Verschillende bloeiwijzen van de bananenplant variaties
De toorts

Inline afbeelding 11


Inline afbeelding 12

En een mooie andere plant

Inline afbeelding 13


En de gekleurde vogeltjes

Inline afbeelding 14


Inline afbeelding 15


Inline afbeelding 16


Inline afbeelding 17

Met dank aan de Canon 35x zoomlens