Terugblik 3 Documenta 13

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Mon 1 Oct 2012 19:10

Het 50 meter lange kuntswerk van Geoffrey Farmer, samengesteld uit knipsels uit Life Magazines van 1935 - 1985, geeft een aardig tijdbeeld (en de rij wachtenden ervoor, dit is de eerste Documenta waar we regelmatig in de rij moesten staan).


Inline afbeelding 1Inline afbeelding 2Inline afbeelding 3


Om niet met akelige beelden af te sluiten, hier de aanklacht tegen de gruwelijkheden die de Amerikanen begaan (let wel, met plastic handschoenen aan) in de Abu Ghraib gevangenis in Irak 
Fernando Botera, een Colombiaan, is de bekendste in leven zijnde kunstenaar van Zuid-Amerika. Hij is bekend om zijn voluptueuze beelden en - figuren in schilderijen. Hij was er erg boos over dat Amerika in een van de beruchtste Iraakse gevangenissen van Saddam Hussein, nu zelf de gruwelijkheden begaat waartegen zij zeggen te vechten.
In Amerika was geen museum, die de meer dan 80 schetsen en schilderijen wilde exposeren (als je de reacties op internet leest, word je niet blij. Naast een paar genuanceerde reacties is het "fuck you" niet van de lucht). De University of California at Berkeley heeft ze uiteindelijk tentoongesteld en Botero heeft ze in 2008 aan de Universiteit geschonken. Hij wilde de werken niet verkopen, maar ze exposeren als permanente aanklacht. 
Dapper dat de Amerikaanse samenstelster van de Documenta, Carolyn Christov Bakergiev, niet is voorbij gegaan aan 's lands eigen misstanden.


Inline afbeelding 10  Een in hout nagebouwd naai-atelier. Ongelofelijk, ieder onderdeeltje, schroefje, snoertje, in hout uitgevoerd.

Inline afbeelding 4


Inline afbeelding 5


Inline afbeelding 6


Steeds weer leuk: Kassel in een fotolijst.

Inline afbeelding 7Inline afbeelding 8En iets om altijd aan te denken.

Inline afbeelding 9