Panama kanaal
Shelterbay Marina, Panama, 5 maart 2013
Shelterbay Marina ligt aan de ingang van het Panama kanaal en aan de rand van het oerwoud. ’s Morgens vroeg hoor je het krijsen van papegaaien en het brullen van de brulapen. Voor de bouw van het Panama kanaal hebben de Amerikanen hier hun nederzettingen gehad. Nu vooral verlaten en vervallen gebouwen. Maar, er is ook nog een weg. Je loopt zo de jungle in en je komt geen auto tegen. Om 6 uur op en de oogst van een half uur lopen: hele families howler monkeys met onhandige jongen, een toekan, papegaaien, gieren en de zwarte gewone havik, agouti’s en een luiaard, die zich langzaam ondersteboven hangend langs de hoogspanningskabel naar de overkant begeeft. Je moet er maar aan denken, info van de haven: “laat je huisdieren niet loslopen, ze kunnen aangevallen worden in de jungle”. Verder is hier niets. Voor boodschappen moeten we met de courtesy-bus een half uur rijden naar Colon, en plek waar je beter niet kunt zijn.
We zijn hier naar toegekomen om met Seawhisper als line handlers het Panama kanaal door te varen. Als je aan komt ga je door een woud van ankerende grote zeeschepen, die liggen te wachten om het kanaal door te kunnen. Het is een heel gedoe. Het schip wordt gemeten en er gaat een hoop papierwerk aan vooraf. Buiten de kapitein moeten er 4 line handlers zijn en er komt een “adviser” aan boord, die met de marifoon contact houdt met de verkeersleiding. Je bent verplicht om lijnen en autobanden-fenders te huren. We vonden het allemaal nogal overdreven om een aantal sluizen door te gaan, maar dat bleek het allerminst. Uiteindelijk waren we erg onder de indruk. Om één uur voeren we weg met een boot opgetuigd met autobanden en lange lijnen en 6 man aan boord (waar je een slaapplek voor moet hebben en die je van voedsel moet voorzien) naar de “Flats”, waar we ankerden tot adviser Franklin aan boord kwam. Om 6 uur konden we eindelijk opvaren naar de 1e sluis. 3 zeilboten worden aan elkaar gebonden en zo vaar je de sluis binnen. De sluizen zijn gigantisch. De Fransen hadden nog het idee om een hele berg af te graven, zodat je zo van de Atlantische Oceaan naar de Pacific kon varen, maar dat bleek ondoenlijk. De Amerikanen kozen er voor om de boten via 3 sluizen eerst 30 meter omhoog te brengen tot het Gatun Lake (het grootste door mensen gemaakte meer) om je dan weer weer 30 meter naar beneden te brengen tot het niveau van de Pacific. Het meer levert de 200 miljoen liter water die nodig is om de sluizen te vullen. Lionel deed de transit voor de 7e keer. 30 jaar geleden moest hij $ 7 betalen, nu was dat +/- $ 1700. Grote vrachtschepen betalen tussen de 2 à 300.000 $. Ongelofelijke bedragen. Drie boten worden aan elkaar gebonden en via lijnen naar de wal (10 meter hoog) in het midden van de sluis gehouden, dat vereist nogal wat coördinatie, want de krachten van het instromende water zijn groot. Grote vrachtschepen zijn d.m.v. “donkeys” verankerd. Dit zijn karretjes, die in een rail lopen en die het schip in het midden houden en transporteren naar de volgende sluis. Op het Gatun Lake ging Franklin van boord en wij brachten hier met zijn zessen, geankerd, de avond en nacht door met een rummeloentje van ons en lekker eten van Barbara.
We hoorden te laat (Remco en Dorien waren beter op de hoogte) dat er permanent een webcam hangt in de Miraflores sluis. Jullie hadden ons zo kunnen volgen.