Santa Cruz 28:27.00N 16:14.67W

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Sun 27 Dec 2009 20:04

Santa Cruz de Tenerife, 27 december 2009

Op 18 december werd het weer eindelijk wat rustiger, zodat we konden vertrekken naar Tenerife, zo’n 8 uur varen.  Aanvankelijk hebben we wat kunnen zeilen, af en toe moeten motorren, maar vlak voor de kust van  Tenerife kregen we harde wind (tot 35 knopen) en stroom tegen. Gitzwart water en  “paarden” op de golven.

Op de motor kropen we met 2 knopen vooruit.  Het was al donker toen we bij de haven aankwamen. Gelukkig konden we ons via de marifoon melden en kwamen ze ons tegemoet varen om te helpen bij het aanleggen. We dachten na al dat geweld rustig aan vier lijnen in de haven te liggen, maar dat viel tegen. Er was al dagen een erge deining in de haven. Ook als er geen wind was.

Je voelde je een dronkenman als je op de, voor je uit golvende, steiger liep. We konden ’s nachts niet slapen van een dansende en rukkende boot en steeds eruit (Wim) om te zien of de lijnen het hielden. 

De boot ligt vast met alle lijnen die we hebben (9 stuks). Al snel knapte 1 lijn. Bij onze Franse buurman waren al 3 lijnen geknapt en door het rukken waren er bolders uit de steiger getrokken. We zijn tijden bezig geweest om gewapende slangen om de landvasten aan te brengen om het schavielen tegen te gaan. Toen we wat in de afvalcontainer van de haven wilden doen, lag die vol met kapotte lijnen.

We kunnen ons nu voorstellen dat  masten in elkaar verward kunnen raken.

In de negen dagen dat we hier nu liggen, is het vandaag voor het eerst rustig.

In de stad merk je overigens niets van het geweld in de haven. Zon, 25 C en af en toe wat veel wind.

Bij deze temperatuur moeten kleine hondjes natuurlijk wel een truitje aan. Erg leuk trouwens, al de sneeuwfoto's die we uit Nederland krijgen.

 

Santa Cruz is een prachtige stad, grote mooie pleinen en parken, met cactussen begroeide berghellingen in wisselende kleuren op de achtergrond. Er lijkt geen einde te komen aan de prachtige brede wandelwegen met mooie winkels en terrasjes. De kerstversiering bestaat vooral uit kerstverlichting en rode kerststerren, want te kappen  “kerstbomen” brengen de eilanden niet voort.

Grappig dat in de kerststalletjes Maria in traditionele kledij gehuld is, met zo’n te klein rieten hoedje op.

Santa Cruz heeft een werkelijk schitterend Auditorium, ontworpen door Santiago Calatrava (zie foto). Jammer dat we er geen concert meer bij kunnen wonen. Wel leuk om te zien dat Janine Jansen hier op het programma staat.

 

Vanaf de dag dat we hier zijn, hebben we alle dagen kunnen genieten van openluchtconcerten en Oeral-achtige toneelvoorstellingen, die overal in de stad gegeven worden. Op 1e kerstdag het klapstuk, om 10 uur ’s avonds in de haven het “Concierto de Navidad” uitgevoerd door het Symfonieorkest van Tenerife,  met plaats voor 20.000 man.

Wij waren al een uur voor aanvang via de haven tussen hekken door naar binnen gegaan en hadden in het midden, vooraan, de beste plaatsen uitgezocht. Later bleek, dat we niet alleen op gereserveerde plaatsen zaten, maar zelfs in het vak voor de notabelen, tussen de, elkaar beleefd groetende,  heren in het grijs en chique dames. We zijn lekker blijven zitten.

Het concert werd besloten met een pakkend Tenerife-kerstlied, sneeuw, fluorescerende lichtjes en vuurwerk (zie filmpje). Geweldig.

 

Gelukkig komen er hoge drukgebieden aan, want voor ons was het op de boot al niet goed uit te houden (zelfs voor Wim niet), voor Annet, die de 29e komt,   zou het zeker zwaar worden.

Tot en met Oud en Nieuw zijn er hier nog festiviteiten en daarna kunnen we wat ankeren en zwemmen/ snorkelen in de zuidelijke baaien en eventueel oversteken naar La Comera.

Aaaaals wind en deining het toestaan.

 

Foto’s:  in Las Palmas veel mooie beelden (in Santa Cruz vooral “niets aan” heilige kruizen) ;

in de haven het futuristische schip, dat we bij Cascais al eens zagen (nu met kerstboom); het Auditorio de Tenerife    

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image