Colombia trip

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Wed 21 Nov 2012 20:40

Santa Marta, Colombia, 17 november 2012

We zijn al weer 2 maanden in Colombia. Het plan was om met onze oude reisvriendjes in november een rondreis door Colombia te maken, maar dat kon helaas niet doorgaan.  René wachtte op een niersteen operatie (wat inmiddels gebeurd is) en Marga en Jacco krijgen in december “het glazen huis” in hun restaurant, wat de nodige voorbereidingen vergt.

Ans en Harry van Lion King waren, met nieuw roer, inmiddels ook in Santa Marta gearriveerd, en met hen hebben we uiteindelijk gedurende 2.5 week een rondreis gemaakt.  Eén binnenlandse vlucht en verder busreizen van 4 tot 15 uur.

Santa Marta – Cartagena (oude centrum met stadswallen, las Murallas, uit de 16e eeuw) – Medellin (thuishaven van wijlen drugsbaron Pablo Escobar en de enorme beelden van Botero)  – Manizales (koffieplantages) – Bogotá (Museo del  Oro, het práchtige “goud” museum) - Villa de Leyva (pitoresque oud Spaans plaatsje) – San Gil (van Barichara naar Guane het  honderden jaren oud indianen pad, El Camino Real,  en in Zipaquirá de ondergrondse zoutkathedraal) – Santa Marta.

Het was prettig om met zijn vieren te reizen,  gezellig en het maakt je minder kwetsbaar. Bovendien moet er steeds van alles uitgezocht worden, wat gedeeld minder tijd kost.

Het openbaar vervoer in Colombia is goed geregeld.  In de steden rijden “opstap” busjes en er zijn eindeloos veel piepkleine taxi’s, die je voor 4.000 peso , 1.80 euro, ongeveer overal naar toe brengen.  Tussen de steden rijden comfortabele toerbussen. Er komen regelmatig mensen aan boord die fruit en eetwaren verkopen: empanada’s (pasteitjes), koeken, pudín (pakketjes van in bananenblad gekookte rijst met vlees) en véél, véél, fruit.  Ook op straat kun je overal schoongemaakt fruit kopen. Het is zo overvloedig en er zijn zoveel soorten dat we nog steeds niet alles geprobeerd hebben. Overal kun je grote glazen versgeperst vruchtensap krijgen, mango, lulo, maracuyá, zapote, guavabana, boomtomaat etc.

We kozen vooral voor de bus om zoveel mogelijk van het land te kunnen zien.  De bergen/ heuvels van de Andes hebben zulke scherpe kammen dat ze doen denken  aan scherp gestreken plooien. Soms jungle met palmen en boomvarens etc., dan weer lapjes grasland, die soms zo steil zijn dat je niet snapt hoe koeien daarop kunnen grazen,  bananenplantages, rond Manizales koffieplantages afgewisseld met cañabrava, dikke-stammen-bamboe en bij Villa de Leyva  desertmountains.

Veel van wat we gezien hebben, staat op de wereld-erfgoed-lijst, zelfs de koffieplantages bij Manizales. Dat zou voor ons mooie weidelandschap ook een goed idee zijn. 

Cartagena de Indias

De stad werd gesticht in 1552 en fungeerde als opslagplaats voor alle geroofde goederen van de lokale bevolking alvorens het verscheept werd naar Spanje. Hierdoor was de stad een geliefd doelwit voor piraten en buccaniers. Alleen al in de 16e eeuw werd de stad vier maal overvallen door piraten.
De brede stadswallen, las Murallas, om de oude stad, werden gebouwd na de aanval van de "beroemde" Engelse piraat Francis Drake. Hij beroofde de stad van juwelen, eiste veel geld, nam de stadsklokken en oorlogstuig mee. Een groot deel van de stad werd platgebrand. Later werd hij tot de adelstand verheven. Engeland vond het wel prima dat Spanje een nederlaag toegebracht werd. 

Het Palacio de la Inquisición was een indrukwekkend gebouw van laat-coloniale architectuur met veel pilaren en grote gaanderijen rond een grote binnenplaats (helaas geen plaatje van). Dit is de plaats waar de Spaanse Inquisitie vanaf 1610 heeft huisgehouden.  800 vermeende ketters, heksen en blasfemisten werden er verhoord, gemarteld en opgehangen. De bekende folterwerktuigen zijn er te bezichtigen: vierendelen, schedelkrakers etc. Wat de kerk niet al vermag.

Foto's    

De schaduwrijke patio met veranda's van het coloniale hotel van Lucia in El Centro en San Diego, het oude centrum van Cartagena, samen met Ans en Harry. Steeds een verrassing wat zich achter zo'n grote zware houten deur bevindt.  

Inline afbeelding 1


Overvloedig fruit bij het ontbijt. Teveel voor ons maagdarmstelsel.

Inline afbeelding 2


Zo worden ze aan de man gebracht.

Inline afbeelding 3

De straatjes met oude koloniale huizen met balkons

Inline afbeelding 4


Inline afbeelding 5

Het voeren van de duiven.

Inline afbeelding 6

Inline afbeelding 7


Inline afbeelding 8


Het eerste Botero beeld en "echte" Botero's voor het uitzoeken  

Inline afbeelding 9

Inline afbeelding 10

Inline afbeelding 11

Inline afbeelding 12

Wordt vervolgd.